Vanaf nu kunnen ook niet-heemkundigen zich aanmelden voor de Zomerlezingen

- 5 augustus 2021

Brabants Heem en Erfgoed Brabant organiseren weer de Zomerlezingen. Het thema van de lezingen is erfgoed en landschap. 

Vanaf nu kunnen ook niet-heemkundigen zich aanmelden voor de Zomerlezingen.

Lezing 1: Turfwinning in West-Brabant en landgoed de Pannenhoef

Cor Rops, voorzitter van projectgroep herleving van turfgeschiedenis West-Brabant, vertelt over de geschiedenis van turfwinning in West-Brabant. Turfnering was ooit een grote bedrijvigheid in West-Brabant en in de Noorderkempen en lokte veel ambachtslieden en kooplieden naar Brabant. Plaatsen als Roosendaal, Breda, Bergen op Zoom, Steenbergen en Zevenbergen waren welvarend door de turfhandel. In een tijdsbestek van vijfhonderd jaren is in deze regio voor vele miljoenen aan turf gewonnen. Vanaf 1700 kwam aan de grootschalige turfwinning geleidelijk een einde. Turfvaarten verdwenen of kregen een andere functie. Ontveende gronden werden beplant en werden bossen of landgoederen.
Landgoed de Pannenhoef is zo’n voormalig veengebied. Als boswachter van de Pannenhoef is Bart Pörtzgen al 15 jaar betrokken bij de (her)ontwikkeling van dit landschap. Tijdens zijn presentatie neemt hij u mee in de inrichtings- en beheerkeuzes. Wat is de basis? Wat is de ambitie? Door middel van beeldmateriaal ziet u de resultaten van 25 jaar natuurontwikkeling op de Pannenhoef en ziet u hoe het veen weer terugkeert.

  • Datum: 25 augustus 2021
  • Tijdstip: 19:00-20:30 uur, ontvangst vanaf 18:30 uur
  • Locatie: Vogelrevalidatiecentrum Zundert, Luitertweg 36a, Zundert
  • Kosten: €5,-
  • Aanmelding is verplicht via info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. naam, aantal personen en titel lezing.

Lezing 2: Landschap is emotie

Landschap is emotie, veel mensen voelen zich verbonden met het landschap om hen heen en zetten zich ervoor in. Hoe maken mensen met elkaar hun omgeving mooier en welke rol speelt erfgoed daarbij? Anne van Kuijk, adviseur Omgevingskwaliteit bij de Provincie Noord-Brabant gaat in haar lezing hierop in aan de hand van een aantal voorbeelden in Het Groene Woud. Een van deze projecten is de Hooibrug over de Dommel in Sint-Oedenrode van kunstenares Birthe Leemeijer. Zij ontwierp de Hooibrug in opdracht van de Kunststichting Sint-Oedenrode in samenwerking met diverse partners. Harrie van den Brand, Secretaris KS Sint-Oedenrode en Meierijstad, vertelt onder andere over de manier waarop kunst betekenis kan geven aan het landschap. Na afloop van de lezing kunt u de Hooibrug bekijken.

  • Datum: 1 september 2021
  • Tijdstip: 19:00-20:30 uur, ontvangst vanaf 18:30 uur
  • Locatie: Ahrend hoofdkantoor, kofferen 60, Sint-Oedenrode
  • Kosten: €5,-
  • Aanmelding is verplicht via info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. naam,  aantal personen en titel lezing.