'Saaie' verdragstekst FARO vertaald naar de praktijk

- 18 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 werd tijdens de online bijeenkomst ‘Haal samen meer uit erfgoed’ het Europese Verdrag van Faro vertaald naar de praktijk van vrijwilligers in de erfgoedsector. De bijeenkomst werd georganiseerd vanuit het project Regio is Groei, een pilot van Erfgoed Gelderland, Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het verdrag, zo werd duidelijk, gaat over de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving en stimuleert lidstaten om meer te doen met vrijwilligersinitiatieven.  

Een bevestiging van wat al gebeurt

Onder begeleiding van gespreksleider Mijke Pol werd de ambtelijke en ‘saaie’ tekst uit het Verdrag van Faro beetje bij beetje ontleed. In de studio gingen vrijwilliger Ben Verheij (Oudheidkundige Kring Groenlo), Tera Uijtdewilligen (participatiecoach Erfgoed Brabant) en Michaëla Hanssen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) met elkaar in gesprek over de inhoud en de betekenis van het verdrag. Ben constateerde dat veel van de uitgangspunten uit het verdrag al terugkomen in de dagelijkse praktijk van veel vrijwilligers. “Ik zie het verdrag als een bevestiging van iets dat al aan de gang is” legt hij uit.  

Hebben we het verdrag wel nodig?

Michaëla en Tera beaamden deze uitspraak van Ben. Michaëla legt uit: “De erfgoedsector drijft al op vrijwilligers. Het verdrag moet voorkomen dat de kracht en energie van lokale initiatieven verloren gaat. Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.” Tera bevestigde die gedachte: “Het verdrag gaat over mensen. Mensen die bezig zijn met het erfgoed. Met het verdrag en met deze pilot willen we de verschillende mensen die daarmee bezig zijn, vanuit een exportrol of vanuit een vrijwilligersrol dichter bij elkaar brengen.” 

Meepraten vanuit huis

De deelnemers aan de online bijeenkomst konden thuis ook meepraten over het verdrag. Inhoudelijke vragen werden door Marielle Hendriks (Erfgoedhuis Zuid-Holland) bijgehouden en doorgespeeld naar de sprekers in de studio. Bovendien werd er op meerdere momenten direct input gevraagd van alle online deelnemers. Zij konden via LessonUp reageren op vragen, stellingen en woordwolken. Zo kon die input direct besproken worden in de studio. Het programma werd afgesloten met twee succesvolle praktijkvoorbeelden van vrijwilligers die al werken ‘in de geest van Faro’, namelijk het burgerinitiatief in Naaldwijk en het project Namen en nummers in Tilburg.  

Meer weten over het Verdrag van Faro? 

Kijk op erfgoedvrijwilliger.nl. Of kijk op YouTube de bijeenkomst terug.
De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Foto: organisatoren en sprekers tijdens bijeenkomst ‘Haal samen meer uit Erfgoed’ vanuit de studio.