Themanummer Kloosterleven 2021

De redactie van het tijdschrift In Brabant wil in 2021 graag aansluiten bij de vieringen tijdens het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. Daarom staat het laatste nummer geheel in het teken van Noord-Brabantse kloosters en het kloosterleven.

  

Bij de hand genomen door verschillende auteurs duiken we in de geschiedenis van het Brabantse kloosterleven. Wouter Prins gidst ons langs de tijdslijn van de refugiekloosters in het noordoosten van de provincie. Ronald van Genabeek neemt ons mee naar het dagelijks leven van de minderbroeders in ’s-Hertogenbosch. Ricky van Oirschot laat ons zien hoe de Zusters JMJ naar Gemonde kwamen, en daar weer verdwenen. Olivier Rieter zoekt naar tekenen van nostalgie in Abdij Koningshoeven, en vond deze – vreemd genoeg – online.

Degenen om wie het allemaal gaat, ontbreken natuurlijk niet. Abt Denis Hendrickx komt aan het woord in het interview, en zuster Emmanuël Maas schrijft de column. Beide kloosterlingen spreken over de toekomst, en de manieren waarop zij in een veranderende samenleving hun plek innemen. In het beeldverhaal zien we actieve religieuzen, van maatschappelijk betrokken tot in hun schaarse vrije ogenblikken.

Welke vraagstukken er zijn rond het ontstane erfgoed, nu het kloosterleven langzaam verdwijnt, lezen we in de artikelen van Carine van Vught en Mark Buijs. Stichting Verhalis documenteerde nog op tijd de herinneringen van kloosterlingen, in Oudenbosch hielden burgers de sloopwagens tegen. Uit het archief en het museum komen twee mooie voorbeelden van tastbaar erfgoed.

U kunt het nummer bestellen voor €9,50. Klik hier voor de bestelinformatie.