Een online gemeenschap waarbij iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt, welkom is en zich thuis kan voelen
Brabanders en hun Taal is een online gemeenschap waarbij iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt, welkom is en zich thuis kan voelen. De online gemeenschap is opgericht door Stichting Brabants, in samenwerking met Erfgoed Brabant, maar is van iédereen die mee wil werken aan de verbetering van het imago van het Brabants.
Het Brabants is een van de vele streektalen van Nederland en het verdient alle aandacht vanwege de belangrijke rol van taal in onze cultuur, identiteit en samenleving. Niet alleen de lokale dialecten, maar ook Nederlands spreken met Brabantse kenmerken, zoals een regionaal accent en bijzondere woorden, behoren tot het Brabants. Het lokale dialect is tegenwoordig nog maar zelden de moedertaal van jonge Brabanders, maar die spreken meestal wel een taal die anders is dan elders in Nederland en met de provincie Noord-Brabant wordt geassocieerd.
Taal en cultuur verbinden mensen in onze samenleving. Een streektaal als het Brabants verbindt mensen in een bepaalde streek. De streek waar we thuishoren. Een streektaalgemeenschap is met andere woorden gebouwd op een sense of belonging, of in beter Brabants gezegd: hier heur ik thuis.
Liefhebbers van het Brabants ontmoeten elkaar bij dialect-werkgroepen en evenementen zoals het Brabants Dialectenfestival in Lieshout, de West-Brabantse Dialectcafés of de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd in Lith. Maar tegenwoordig ontmoeten liefhebbers van het Brabants elkaar natuurlijk ook online. Bijvoorbeeld op social media wordt al veel in en over het Brabants gesproken. De gemeenschap Brabanders en hun Taal haakt in op deze online trend. Het is een online gemeenschap met een zachte G, waarbij iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt welkom is. Het is de plek waar we samen werken aan de verbetering van het imago van het Brabants, want streektaal is niet dom, niet ordinair, en niet minderwaardig, maar vormt een wezenlijk onderdeel van onze cultuur.
Brabanders en hun Taal is te vinden op Facebook, Instagram en Twitter, er is een nieuwsbief, en er worden online bijeenkomsten rondom de Brabantse taal en cultuur georganiseerd. Sluit ook aan!
Klik hier om naar de themapagina Dialect op de website van de Erfgoed Brabant Academie te gaan.