Gij-week 2023

Van 15 tot en met 23 april 2023 is het Gij-week! Komt vast in de stemming met één van de Gij-liedjes!

Waarom Gij? Gij is een van de meest iconische en inclusieve woorden in onze Brabantse streektaal, van dialect tot accent. Want gij heurt erbij. 

De Brabantse streektaal is belangrijk voor de regionale identiteit en verbinding. Laten we de verscheidenheid die ons taalgebied rijk is, koesteren en met elkaar vieren. 

Doe ook mee!

De Gij-week wordt georganiseerd door en voor taalliefhebbers uit heel Brabant! Gedurende de week organiseert Brabanders en hun Taal (online) bijeenkomsten, publiceert een artikel op Brabants Erfgoed, presenteert Gij-liedjes en is te vinden op de socials. Wil jij of jouw dialectorganisatie ook meedoen aan de Gij-week? Bijvoorbeeld door een gedicht over 'Gij' te plaatsen in de Facebook-groep van Brabanders en hun Taal, een (online) lezing te organiseren rondom 'Gij' of door een verhaal te schrijven. Neem dan contact op met Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant) om te bespreken hoe jouw activiteit in de Gij-week opgenomen kan worden. Voor publieksactiviteiten is het sowieso mogelijk dat Brabanders en hun Taal hierover communiceert in de speciale 'Gij-week'-nieuwsbrief en op de socials. 

Contactgegevens Heleen Regenspurg: heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl / 06 52 78 93 96

Klik hier om de agenda van de Gij-week te bezoeken.

Webshop Gij-artikelen

In samenwerking met RoekOe Brabant hebben wij speciale Gij-artikelen ontworpen. De leuke T-shirts, mokken, truien en meer vind je in de webshop van RoekOe Brabant.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto van vrouw in T-shirt van de Gij-week

Wetenschappelijke publicaties over 'gij'

Prof. dr. Jos Swanenberg heeft speciaal voor de Gij-week een lijst opgesteld van wetenschappelijke publicaties over 'gij', en over de bijbehorende werkwoordsvorm -de, zoals 'bende gij'. Klik hier om de lijst te zien.

Playlist Gij-liedjes

Verschillende muzikanten hebben hun Gij-nummer ingestuurd. Klik hier om de liedjes te beluisteren.

Meer informatie

Houd de komende weken deze pagina of de kanalen van Brabanders en hun Taal in de gaten. De Gij-week gaat van start tijdens de dialectmiddag in Goirle op 15 april 2023. Klik hier voor meer informatie over de dialectmiddag.

De Gij-week wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Logo Fonds voor Cultuurparticipatie
Verantwoordelijke medewerker(s)
Heleen Regenspurg
Heleen Regenspurg
Redactie Erfgoed Brabant Academie / Netwerk
Bekijk profiel
Yoïn van Spijk
Yoïn van Spijk
Projectmedewerker
Bekijk profiel