Kende gullie al... Daan Daniëls

In deze rubriek wordt iemand met een passie voor het Brabants voorgesteld.

Wat betekent dialect voor jou? 

Als kleine jongen groeide ik op in Aarle-Rixtel en mijn ouders, opa's en oma's spraken dialect. Dan neem je dat vanzelf over. Zo opa, zo vader, zoon. Is dat dan Ales dialect of net wat? Geen idee. Ik weet in ieder geval wel dat ikzelf ook dialect praatte. Je groeit ermee op en je weet niet beter. Pas op het moment dat ik aan het einde van mijn middelbare schoolperiode ging werken bij BNN (in het kader van een project voor jongeren om radio te maken) merkte ik het verschil met 'ABN' echt. Mijn ideeën waren top, zo zeiden ze in Hilversum. Maar ik mocht in eerste instantie zelf nog geen items maken. 'Ga eerst maar eens naar de logopedist' werd gezegd. Ik moest mijn accent, mijn dialect afleren, van de mensen boven de rivieren. Als jonge jongen (17/18) doe je dat. Die radio-items kwamen er. Ik werd daar die Brabander met die zware stem genoemd. Maar ik denk dat daar ook direct het zaadje geplant is voor mijn trots op het Alese, Brabantse dialect.

Tekst loopt door onder foto.

Portretfoto Daan Daniels
Daan Daniëls. Bron Daan Daniëls.

Werkzaamheden rondom dialect

Ik ben freelance journalist en dus altijd met taal bezig. In het verleden heb ik ook al vaker over taal en dialecten geschreven. Deze zomer kreeg ik de kans om voor het Eindhovens Dagblad een zomerserie (7 afleveringen) te schrijven over dialect. Het onderwerp zo breed mogelijk behandelen, was mijn opdracht. Ik sprak met hoogleraren en taalkundigen over de herkomst van dialect, waarom heeft het Brabants zo'n 'dommig' imago in de media en op tv en in films. Ik sprak met iemand die volop dialect spreekt, een radiodj die zijn dialect echt heeft moeten afleren en iemand die furore maakte met cabaret en liedjes in het dialect. En natuurlijk de slotaflevering over de toekomst van het dialect. Aan de vele reacties die ik kreeg, merkte ik direct dat dialect leeft. Tijdens het maken van deze serie werd mijn passie voor dialect opnieuw aangewakkerd en kreeg ik direct ideeën voor andere verhalen en projecten over het Brabants dialect. Dus wie weet dat er in de toekomst nog meer verhalen van mijn hand komen over onze mooie taal.

Favorieten

  • Witte wel
  • bekant

Kende gullie al... is een terugkerende rubriek van de online gemeenschap Brabanders en hun Taal waarin iemand met passie voor het Brabants wordt voorgesteld. Klik hier voor meer informatie over Brabanders en hun Taal.