Kende gullie al... Jos Heijmans

In deze rubriek wordt iemand met een passie voor het Brabants voorgesteld.

Wat betekent dialect voor jou

Ondanks dat het merendeel van mijn schrijfsels in het “Nederlands” zijn, heeft het dialect toch dat speciale plekje in mijn hart. Eigenlijk spreek ik liever over “het Brabants” want wat men er ook van vindt, het blijft voor mij gewoon een “echte” taal. Net zoals het Fries, het Limburgs of het Vlaams of het Achterhoeks. En ja, natuurlijk zijn er in het Brabantse land zoveel verschillende dialecten en vraagt de leesbaarheid ervan soms veel van de lezer. Maar daar staat wel tegenover dat de klanken van het gesproken woord volop warmte en ook een zekere knusheid in zich hebben. En al klinkt het weleens wat “plat” en “boers” het is voor mij toch vooral de taal van “doe maar gewoon, dat is al gek genoeg”. En dit hoort zo bij Brabant. Het land van de gewone mens, hardwerkend en niet al te moeilijk. Open en oprecht, soms wat laks en afwachtend en boerenslim, maar altijd gastvrij en in voor gezelligheid. Het is voor mij de taal waarin humor het verdriet en geluk nivelleert en deze emoties voor een ieder tot hapklare brokken maakt. Brabants, voor mij de taal met ruimte voor een (glim)lach en een geruststellende knipoog en zoveel meer dan alleen dat rare taaltje met die zachte G.

Portretfoto van Jos Heijmans
Jos Heijmans. Rechten foto: Jos Heijmans.

Werkzaamheden rondom dialect

Ik schrijf regelmatig in het dialect van Oss, want daar kom ik vandaan. Behalve mijn bijdragen voor het Brabants Boekske en de jaarlijkse Kerstgedichten Wedstrijd, publiceer ik op mijn website ook in het Brabants geschreven verzinsels.

Ook loop ik al tijden rond met het idee om één van mijn romans (Dubbelspel in Kwadraat) te hertalen in het Brabants. Alleen… Tja, wat me nog steeds doet twijfelen is het antwoord op de vraag… voor wie zou ik dat dan wel doen? Hoeveel romans zijn er in het Brabants en wie leest die dan …? Misschien dan maar als luisterboek… Maar hoe dan ook… het is een hoop werk, maar mezelf kennende, dit gaat er echt nog wel eens van komen.

Maar goed, zolang ik de inspiratie en fantasie heb, blijf ik verhalen en gedichten en teksten schrijven, voor jong en oud, in het Nederlands en in het Brabants… en natuurlijk ook in het dialect van Oss.

Mijn favorieten

  • Vaon wie zedde gè d’r inne (dialect van Oss)

 en nog eentje dan, regelmatig door mijzelf gebruikt

  •  èkkes waochte, dan doe’k ’t drèk   (en wanneer dan wel…?)

Kende gullie al... is een terugkerende rubriek van de online gemeenschap Brabanders en hun Taal waarin iemand met passie voor het Brabants wordt voorgesteld. Klik hier voor meer informatie over Brabanders en hun Taal.