De winnaar van de Zachte G-prijs is bekend!

- 24 juni 2022

Cees van Broekhoven met Dialectgenootschap De Berregse Kamer wint de Zachte G-prijs 2022

Donderdag 23 juni 2022 is dialectgenootschap De Berregse Kamer, met een bijzondere vermelding voor voorman Cees van Broekhoven, uitgeroepen tot winnaar van de Zachte G-prijs 2022. Zij wonnen de prijs door de langdurige, brede, actieve, creatieve én vernieuwende wijze waarop aandacht wordt besteed aan het dialect. De Jury roemt de wijze waarop zij een voorbeeld vormen voor dialectgebruikers in het algemeen en voor andere dialectgenootschappen in de provincie in het bijzonder. 

Een duurzaam voorbeeld van traditie en vernieuwing

Cees is als voorzitter van het dialectgenootschap De Berregse Kamer al vele jaren de dragende kracht. Hij is niet alleen organisator van dialectactiviteiten, maar zelf ook een bevlogen uitdrager van het dialect in verschillende hoedanigheden. De Berregse Kamer is het voorbeeld van een duurzaam actief dialectgenootschap dat een mooie mix laat zien van traditionele activiteiten, zoals het organiseren van een dictee in het dialect en de uitgave van een woordenboek, en vernieuwende projecten, waarbij de brug die naar de jeugd geslagen wordt, ervoor moet zorgen dat het dialect ook in de toekomst onder de aandacht blijft.

Uitreiking

De uitreiking van De Zachte G-prijs vond op donderdag 23 juni plaats in de LocHal in Tilburg. De avond werd aangekleed met optredens en voordrachten van o.a. Hein Augustijn en Kristel Doreleijers. Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed was aanwezig om de prijs officieel aan de winnaar te overhandigen.

Juryrapport

Nieuwsgierig naar alle genomineerden en de overwegingen van de jury? Lees dan hier het juryrapport.

Meer informatie over de Zachte G-prijs vind je op de speciale projectpagina.

Winnaar Cees van Broekhoven
Winnaar Cees van Broekhoven met de Zachte G-prijs 2022 
Fotograaf: Frans van den Bogaard