Gemeente Eindhoven wint de BNG Bank Erfgoedprijs 2022

- 10 juni 2022

De gemeente Eindhoven is verkozen tot de beste Nederlandse erfgoedgemeente, en wint daarmee de BNG Erfgoedprijs ter waarde van  €25.000. De prijs werd door burgemeester Klaas Smid van Noordenveld in het Gevangenismuseum in Veenhuizen uitgereikt aan Rik Thijs, wethouder van klimaat & energie, openbare ruimte & groen van Eindhoven. 

Eindhoven werd gekozen als winnaar door de brede kijk op het erfgoed: van de prehistorie tot het huidige industriële erfgoed. De jury noemt Eindhoven een voorloper in de manier waarop het de industriële geschiedenis inzet voor de toekomst van de stad. Ook op het gebied van kunst en cultuur is Eindhoven onderscheidend, met een grote en actieve creatieve gemeenschap. 

Ik was aangenaam verrast door de inzending van de gemeente Eindhoven, ook door de voorbeelden van alle projecten die werden genoemd. Rondom Strijp-S bijvoorbeeld hebben ze echt het gebied bestempeld. Juist door de identiteit te bewaren ontstaat nu een heel aantrekkelijk gebied. Het is een schoolvoorbeeld van een gemeente die duidelijk staat voor wat ze willen.
– Jurylid Christian Pfeiffer

Eindhoven maakt volop gebruik van haar rijke en lange geschiedenis, en vertelt dit verhaal op meerdere manieren. Alles krijgt een plek binnen het brede beleid dat de gemeente - met veel enthousiasme van de wethouder - voert. De lange lijnen die worden getrokken tussen het verleden en de toekomst zorgen voor een duurzame basis voor het voortbestaan van het erfgoed.
-Juryvoorzitter Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant