Crowdfundactie voor restauratie oudste kloostermuren van Nederland

- 22 juni 2022

Het klooster van Sint Agatha, bij Cuijk aan de Maas, wordt sinds 1371 bewoond door de Kruisheren. De indrukwekkende kloostermuren dateren vanaf de 16e eeuw. Om de muren te behouden, moeten ze op korte termijn gerestaureerd worden. De provincie Noord-Brabant financiert 70% van de kosten, maar de rest van het bedrag moet het klooster zelf inzamelen.

De muren zijn voor het klooster beeldbepalend en betekenisvol. Het woord 'klooster' betekent immers 'besloten plaats': een ruimte waar het mogelijk is om even afstand te nemen van de drukte van alledag. Iedere dag genieten tientallen wandelaars in de kloostertuin van de stilte en geborgenheid binnen de bijzondere muren. Die zijn maar liefst 390 meter lang en bevatten 96.000 stenen, ofwel kloostermoppen.

Het herstel van één kloostermop kost €6. Voor iedere steen die gedononeerd wordt, doet de provincie Noord-Brabant er 2,3 bij. Als velen één steentje bijdragen, blijven de oude muren ook voor toekomstige generaties behouden. Op dinsdag 21 juni heeft burgemeester Hillenaar met de overhandiging van een kloostermop aan Kruisheer Edgard Claes 'het eerste steentje bijgedragen'.

Wilt u ook een steentje bijdragen? Dat kan op de website van het klooster via deze link.

Burgemeester draagt eerste steen bij