De Dialectprijs van Noord-Brabant

Erfgoed Brabant reikt eens in de twee jaar de Zachte G uit, de streektaalprijs van Noord-Brabant.

De criteria voor de Zachte G-prijs van Noord-Brabant bestaan uit voorbeeldigheid en verdienste: de prijs is bedoeld voor een activiteit van een of meerdere personen die de Brabantse taal, van accent tot dialect, op een bijzondere manier voor het voetlicht gebracht hebben. De prijs is een erkenning van werk dat het imago van de Brabantse taal bevordert. Daarmee willen de initiatiefnemers een steun in de rug bieden aan enthousiaste liefhebbers, negatieve beeldvorming over het dialect wegnemen en een contactmoment creëren voor dialectbeoefenaars en liefhebbers.

De Zachte G-prijs 2018
De ‘Zachte G’-prijs is de prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Deze prijs werd eerder in 2013 en 2015 uitgereikt in Bergen op Zoom en Tilburg en is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant. Deze keer wordt de Zachte G-prijs uitgereikt op 15 maart in de CHV Noordkade in Veghel. Klik hier voor het programma van de feestelijke uitreiking.

De jury bestaat uit Gerlaine Piters, Tim van der Avoird en Jos Swanenberg, en zal buitengewone prestaties waarderen, die zijn gedaan in de vorm van een verrassende, spraakmakende activiteit, maar ook in de vorm van een oeuvre dat nog steeds blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan. Het werk zet taal neer als instrument van Brabantse cultuur en identiteit. Ook hecht de jury waarde aan activiteiten waarbij veel liefhebbers zijn betrokken.

Voorgedragen voor de Zachte G-prijs zijn, in willekeurige volgorde:

Literair Café Meierijstad, Mientje Wever, TilburgsAns, Brabants Dialectenfestival, Brabants Boekenweekboek, Cor Swanenberg, Nico van de Wetering, Sintunnis Woordenboek, Tongval Valkenswaard, Theatergroep Het Groote Hoofd, Dialectwerkgroep Sprang-Capelle, Adri Hoppenbrouwers, Genootschap der Woerkumse Taol, Jolande van Lith, Foods en Boots Breda.

De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een materiële bijdrage van Erfgoed Brabant, bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit.

De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op donderdagavond 15 maart 2018 in Veghel tijdens een gezellige bijeenkomst waar diverse culturele uitingen in de Brabantse taal in de schijnwerpers worden gezet.

Dossier de Zachte G
Het meest opvallende kenmerk van de Brabantse taal is de zachte G. Op deze site bouwen we een dossier over de Zachte G, die model staat voor het Brabantse accent en voor de Brabantse streektaal: van meest sexy accent tot aan minder salaris verdienen! Klik hier voor alle artikelen.

 

 


Verantwoordelijke medewerker(s)
Jos Swanenberg
Jos Swanenberg
Projectmedewerker
Bekijk profiel
Anne-Wil Maris
Anne-Wil Maris
Projectleider
Bekijk profiel
Kenmerken
 
©2019 Erfgoed Brabant