Dossier de Zachte G

Het meest opvallende kenmerk van de Brabantse taal is de zachte G. Bij Erfgoed Brabant noemen we niet voor niets onze programma’s wel eens Café met de Zachte G of Theater met de Zachte G. Een van Brabants meest succesvolle artiesten noemt zijn reeks concerten ‘Groots met een zachte G’. Maar er zijn ook mensen die zich schamen voor hun Brabantse accent, omdat de Zachte G als minderwaardig wordt gezien.Hier bouwen we een dossier over de Zachte G, die model staat voor het Brabantse accent en voor de Brabantse streektaal: van meest sexy accent tot aan minder salaris verdienen!

De zachte G wordt soms beschouwd als een teken van onbeschaafdheid. Wordt het niet de hoogste tijd voor een herwaardering? Dat de dialecten verschralen is een feit, maar de zachte G is een icoon van Brabant. Als je trots bent op Brabant, mag je dat best laten horen met de zachte G.

Zachte G-prijs
Erfgoed Brabant reikt eens in de twee jaar de 'Zachte G'-prijs uit, de streektaalprijs van Noord-Brabant. In aanmerking komen projecten van een of meerdere personen die de Brabantse taal op spraakmakende wijze in de kijker hebben gezet.

 

©2020 Erfgoed Brabant