Zachte G-prijs 2018

Op donderdag 15 maart is de Zachte G-prijs 2018 uitgereikt. Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen zijn in een volle CHV Noordkade-Podiumzaal in Veghel uitgeroepen tot de winnaressen van De Zachte G-prijs 2018. Zij wonnen de prijs vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht.

Henri Swinkels en Menno Roozendaal reiken de prijs uit aan Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers (foto: F. van den Bogaard)

Over de winnaars

De één komt uit West-Brabant, de ander uit Oost-Brabant, toch hebben beide dames veel gemeen: ze presenteren en schrijven in het dialect en hebben daarbij oog voor de jongere generatie. Hoppenbrouwers speelde daarnaast een belangrijke rol bij de samenstelling van een dialectwoordenboek van het dialect van Zundert en Wever organiseert al jarenlang de Brabantse kerstgedichtenwedstrijd. Met deze activiteiten hebben ze het imago van de Brabantse taal bevorderd, negatieve beeldvorming over het dialect weggenomen en - wellicht hun grootste verdienste - een groot aantal dialectbeoefenaars en liefhebbers bereikt en bijeengebracht.

Over de prijsuitreiking

Henri Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant met Leefbaarheid en Cultuur in portefeuille en Menno Roozendaal, wethouder van werk, jeugd en cultuur in de gemeente Meierijstad mochten de prijs aan Wever en Hoppenbrouwer overhandigen. De avond werd aangekleed met optredens van o.a. Jesse van den Elsen en Het Motief, Het Groote Hoofd, Miriam Storck, Jo Deckers, Henk Wittenberg en Toon Kunnings. Lees hier de column die Henk Wittenberg, met Piet van Esch en Danker Jan Oreel uitsprak tijdens de uitreiking.  

Over De Zachte G-prijs

De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013 en 2015 uitgereikt in Bergen op Zoom en Tilburg.De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van € 1000,- bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit. De jury bestaat uit Gerlaine Piters, docente Fontys Hogeschool Kind en Educatie en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol, en Jos Swanenberg, hoogleraar aan Tilburg University met als expertise diversiteit in taal en cultuur, in het bijzonder in Noord-Brabant.