Voorjaarsstudiedag NBAG: Omgrachte huizen en kastelen

- 9 maart 2022

Het Noord Brabants Archeologisch Genootschap (NBAG) organiseert samen met Brabants Heem op 3 april 2022 een archeologische Voorjaarsstudiedag met als thema 'Omgrachte huizen en kastelen: nieuwe sites – nieuwe inzichten'.

Kastelen spreken erg tot de verbeelding maar niet alle kastelen waren even groot en indrukwekkend. Lagere adel en herenboeren bewoonden zogenaamde moated sites, stenen huizen omringd met een gracht maar verder nauwelijks verdedigbaar. De laatste jaren zijn diverse van dergelijke moated sites opgegraven waarvan De Hongerenburg bij Vlijmen een goed voorbeeld is. Maar ook onderzoeken aan grotere kastelen hebben de laatste tijd tot nieuwe inzichten geleid zoals bij de kastelen van Wouw. Door onderzoek van grachtvondsten komen we steeds meer te weten over het dagelijks leven van de kasteelbewoners. In combinatie met historische gegevens levert dat interessante conclusies op.

Tijdens de studiedag in Oirschot wordt u bijgepraat over de stand van zaken op het gebied van het onderzoek naar omgrachte huizen en kastelen in Noord-Brabant. Bekijk het gehele programma op de website van het NBAG. 

  • 3 april 2022, 10.30u - 16.30u. 
  • Locatie: Café – Zaal ’t Vrijthof. Molenstraat 6 in Oirschot.
  • Kosten:  € 30 per persoon, contant te betalen in de zaal. Dit is inclusief koffie, thee en lunch. 
  • Aanmelden kan tot uiterlijk 28 maart, via mail: nbgarcheologie@gmail.com.