Het verhaal van Johannes Pauli verbeeld

- 10 augustus 2022

Voor het project Verborgen Verhalen verbeeldde Xavier van Delft het verhaal van Johannes Pauli. Voor de animatie werkte hij nauw samen met Erfgoed Brabant en Comité 30-juni - 1 juli, de stichting die in Tilburg de bewustwording wil stimuleren rondom de trans-Atlantische slavernij, de afschaffing ervan en de doorwerking in het heden.

Hoe vertel je een levensverhaal in zo'n korte film, waar overigens maanden werk van een heel team in zit? Niet door gortdroge feitjes op te sommen, zegt Xavier Van Delft. Al zijn die wel verweven in de beelden (zoals de torens van de Heikese kerk en de kerk van Hilvarenbeek, waar Pauli later veldwachter wordt) en in de door Onias Landveld ingesproken teksten. ,,Maar het is niet het verhaal hoe hij tot slaaf is gemaakt en later dan knecht werd in Tilburg. Nee, ik probeer het besef weer te geven dat hij daar is weggerukt en zijn leven niet heeft kunnen leiden zoals hij dat wilde.”

Of zoals Johannes Pauli het in de film zegt: ,,Zwaar is de pijn van het nooit kunnen bereiken van mijn familie. Mijn thuis.” En: ,,Waarheid bestaat alleen als alle waarheden worden gehoord. Verplaats je in mij.”

Op 30 juni werd ‘Ontketende vrijheid’ voor het eerst vertoond tijdens 'De Dag van het Besef' - ter herdenking van het slavernijverleden - in museum De Pont. Van Delft hoopt dat zijn film straks op meer plekken in Tilburg te zien zal zijn.