Winnaar Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis bekend

- 12 september 2022

Zaterdag 10 september werd in Tilburg de Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis uitgereikt. De prijs werd gewonnen door Janka Borgo, met haar masterscriptie De gemeynt van Erp. Onderzoek naar de uitgifte en de verdere privatisering. Met de prijswinnende scriptie slaagde Borgo eerder voor de master Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De hertog van Brabant gaf de inwoners van Erp in 1300 het recht om de woeste gronden rondom hun dorp te gebruiken. Het dorpsbestuur voerde het beheer over deze “gemeynt”. Zulke gemene gronden waren vroeger heel belangrijk voor een boerendorp als Erp. Het vee graasde er en mensen haalden er bijvoorbeeld brandhout en bouwmateriaal vandaan. Soms werden stukken grond verkocht en in gebruik genomen voor akkerbouw. Borgo volgt die verkopen in haar scriptie en brengt zo in kaart hoe het dorp Erp en het landschap eromheen zich door de eeuwen heen ontwikkelden. Het levert een intrigerend verhaal op over duurzaam, gezamenlijk gebruik van de open ruimte, gemeenschapszin en conflicten met naburige dorpen.

De jury noemt Borgos afstudeerwerk ‘een briljante scriptie’ over hoe mensen omgaan met het omringende landschap. Daarbij benadrukt de jury hoe de thematiek van de scriptie aansluit bij actuele thema’s als commons, landgebruik, herwaardering van het landschap en de landschapsgeschiedenis.

Naast Borgo dongen ook Markus Breugelmans en Thomas Dekkers mee naar de prestigieuze prijs. De jury sprak lovende woorden over alle drie de genomineerde scripties. ‘Het was een kwestie van 1 millimeter’, aldus de juryvoorzitter. Lees meer over de Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis op de website van Erfgoed Brabant Academie. 

Winnaar Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis
Van links naar rechts: Janka Borgo, Arnoud-Jan Bijsterveld, Markus Breugelmans en Thomas Dekkers. Foto Raymond Kubben.