Blog 1: Personas Journey bij het Markiezenhof

Tijdens het project Personas Journey houden de studenten een blog bij.

Blog 1

Ella de Graaf, Personas Journey bij het Markiezenhof

Op dinsdag 10 oktober 2017 was de eerste uitvoering van de Personas Journey bij het Markiezenhof te Bergen op Zoom. Na een maand aan voorbereidingen, stonden de zes studenten van de NHTV Breda de deelnemers op te wachten met een vol en verrassend programma.

Na wat koffie en thee en een inleidende presentatie; 'wat is een Personas Journey ook al weer en wat wordt er verwacht?', werden de deelnemers opgewarmd met een energizer. Twee waarheden en één leugen verkopen aan de rest van de groep; al gauw was de sfeer ontspannen en werd er gelachen om de, soms bizarre, verhalen. 

Daarna was het tijd voor het inleven in de persona’s. In een tweede ruimte stonden twintig identieke dozen, met daarop een paspoort en enige indicatie van wat voor soort persona erin zat. In de dozen lagen attributen die op de zintuigen inspeelden; zo was er bijvoorbeeld whisky en kauwgom om smaak te prikkelen, waar een specifiek parfum werd ingezet voor andere personages. Op deze manier ontstonden er gezinnen, kleinkinderen, opa’s en oma’s en jongeren waar er daarvoor nog een groep museumwerknemers stond.

Na een extra inlevingsvideo in een andere ruimte, doken de deelnemers het museum in met pen en papier in de aanslag voor aantekeningen. De andere bezoekers keken gek maar geamuseerd op toen er een volwassen vrouw op de grond ging liggen omdat ‘mama’ te langzaam was, met in haar ene hand een fidgetspinner en een flinke, roze kauwgomluchtbel aan haar lippen bungelend.

Naderhand kreeg iedereen de kans om hun bevindingen te benoemen en ontstond er een vruchtbare discussie. Het aannemen van een andere rol was voor de meeste mensen nieuw en moeilijk, maar bood toch verrassende inzichten in een doelgroep. De dag werd afgesloten met nog een drankje en de mogelijkheid om even te kletsen met collega’s in het werkveld. Al met al een zeer geslaagde eerste uitvoering!