Op zoek naar inspiratie

Met ruim twintig leden van Heemkundekring Schaijk & Reek gingen we met een touringcar op bezoek bij heemkundekring Amalia van Solms in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Inmiddels zijn we met Schaijk & Reek aanbeland op het punt: hoe kan de kring zijn positie binnen de gemeenschap en de gemeente versterken door middel van een concreet, aansprekend project? Dat was aanleiding om naar Amalia van Solms te gaan, een succesvolle vereniging met meer dan 1700 leden in een niet zo grote woonplaats (ruim 9000 inwoners). Deze heemkundekring is zichtbaar en goed gekend in de gemeenschap en heeft een uitstekende samenwerking met de gemeenten.


Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zijn natuurlijk beroemd vanwege de bijzondere landsgrens in hun gebied; tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze landsgrens hermetisch afgesloten met afrastering onder hoogspanning, een 'dodendraad'. De Baarlese heemkundekring heeft tijdens ons bezoek haar project van de Dodendraad gepresenteerd. Een van de resultaten van het project is het terugbrengen van kleine onderdelen van deze grens-onder-hoogspanning in het Baarlese landschap. Die plekken hebben we op de fiets bezocht. Van groot belang voor het slagen van dit prachtige project was het betrekken van partners zoals overheidsinstanties en onderwijsinstituten. Dat heeft het project een enorm draagvlak in de lokale samenleving gegeven. Zo kon het van iets kleins (de bijzondere vondst van een dagboek uit de tijd van de Grote Oorlog) tot een groot, succesvol project uitgroeien.

De begeleiding van Heemkundekring Schaijk & Reek is met dit bezoek bijna afgerond; het vormde de pilot study voor het begeleidingstraject van heemkundekringen in Noord-Brabant, waarbij dertien verenigingen zijn aangesloten. Met die kringen wordt het traject verder voortgezet met bijeenkomsten waarin we elkaar informeren en van en aan elkaar leren. Kringen die belangstelling voor dit netwerk hebben, kunnen zich aanmelden bij Jos Swanenberg via josswanenberg@erfgoedbrabant.nl.