Begeleidingstraject voor heemkundekringen

Samen op zoek naar de waarde van een heemkundekring in gemeenschap en gemeente

In dit project van Erfgoed Brabant en Brabants Heem worden vragen en problemen van heemkundekringen (en andere erfgoedverenigingen) aan de orde gesteld. Het begon met een pilot met Heemkundekring Schaijk & Reek (okt. '16-maart '17) en is na enkele bijeenkomsten met vertegenwoordigers van dertien heemkundekringen afgesloten.

Van dit begeleidingstraject wordt in woord en beeld verslag gedaan op deze website, zodat andere heemkundekringen het kunnen volgen, er ook mee aan de slag kunnen, en hun kennis en ervaringen kunnen delen. 


De SWOT-analyse


Doelgroepen van de heemkundekring
Zichtbaarheid in gemeente en gemeenschap


In gesprek met de ambtenaar
Netwerkbijeenkomst over de relatie tussen heemkundekring en gemeente


Inspiratiebezoek

Aanleiding voor dit project was dat het bestuur van Brabants Heem en medewerkers van Erfgoed Brabant constateerden dat bij veel heemkundekringen vergelijkbare praktische problemen spelen, zoals een teruglopend ledenbestand, moeilijk in te vullen bestuursfuncties, conflicten over huisvesting en gemeentelijke subsidies etc. Zij pikten deze signalen onder andere op tijdens de regiovergaderingen van Brabants Heem, die de laatste jaren telkens bijgewoond werden door medewerkers van Erfgoed Brabant.

In dit project, een begeleidingstraject voor heemkundekringen, is gezamenlijk naar een aanpak gezocht; niet naar een oplossing voor individuele praktische problemen van telkens een kring, maar naar een meer collectieve begeleiding waarbij kringen met Brabants Heem en Erfgoed Brabant maar vooral ook met elkaar werken aan een sterkere positie.