Netwerkbijeenkomst over de relatie tussen de heemkundekring en gemeente

In een mooie historische setting in de voormalige machinefabriek van de gebroeders Deprez in Tilburg was op 7 maart 2017 de 2e netwerkbijeenkomst voor heemkundekringen (HKK). Er waren 25 mensen aanwezig van zowel HKK als gemeenten. Het onderwerp van vandaag was de relatie tussen heemkundekring en gemeente.

Het spits werd afgebeten door Ineke Strouken, onder andere bestuurslid van Brabants Heem. In haar presentatie benadrukte zij het belang van het werk van een HKK voor de gemeente. Zij ziet dit werk plaatsvinden op diverse beleidsterreinen. Een van haar stellingen was dat gemeenten voor de dienstverlening van de HKK zouden moeten betalen. Dit leidde tot een fikse discussie.

Na haar ging Emil Uriot, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Gemert-Bakel, in op de momenten dat er binnen gemeentelijke procedures invloed door onder andere een HKK kan worden uitgeoefend. Hij deed dit aan de hand van een bestemmingsplanwijzigings- en een omgevingsvergunningprocedure.  Op inzichtelijke wijze bracht hij de mensen in de zaal er toe de conclusie te trekken dat het het meest effectief is om in een zo vroeg mogelijk stadium, bij het maken van de beleidsstukken, invloed te hebben. Dit ook om te voorkomen dat je, als HKK,  bij bezwaren aan het eind van de rit als 'dwarsligger' wordt gezien.

Na deze inleidingen werd er op een geanimeerde wijze gepraat en gediscussieerd over de mogelijkheden die een HKK heeft om de relatie met de gemeente vorm te geven en vice-versa. Illustratief was het voorbeeld uit Breda, waaruit bleek dat de verschillende HKK op een eigen wijze hun relatie met de gemeente vormgeven.

Tijdens de discussie werden onder meer de volgende onderwerpen besproken: de statuten, om als belanghebbende te worden gezien in publiekrechtelijke procedures; hoe actiegericht wil een HKK zijn; kan en mag de gemeente een HKK werkzaamheden laten verrichten; heeft de HKK een andere rol binnen de gemeente dan een sportvereniging?; kan de HKK vertegenwoordigers hebben in adviescommissies van de gemeente?; hoe behoudt de HKK haar onafhankelijkheid; opletten dat de HKK niet voor een particulier karretje wordt gespannen.

Een van de belangrijke conclusies was dat de HKK en de gemeente veelvuldig samen kunnen werken in het belang van het cultuurhistorisch besef van de lokale gemeenschap.