Europees Viabundus overleg

- 2 mei 2023

Europees Viabundus overleg

Op donderdag 20 april kwamen verschillende musea uit Brabant, Finland, Duitsland Denemarken en België samen in een online conferentie waarbinnen samen werd nagedacht over het gebruiken van het Viabundus programma in een museale setting. Erfgoed Brabant begon in 2022 samen te werken met dit internationaal onderzoeksproject door de informatie over Brabant aan te vullen. Inmiddels zijn er veel nieuwe wegen, bruggen, tolplekken en stapelmarkten toegevoegd en terug te vinden op de online kaart. Deze kaart leent zich perfect voor gebruik binnen recreatieve of interactieve setting. Vandaar dat Erfgoed Brabant en verschillende Brabantse musea in contact kwamen met het Finse Viabundus project en verschillende Finse musea om ervaring en ideeën uit te wisselen. 

Microsoft teams screenshot van deelnemers met naam.

Het programma is nog in ontwikkeling, maar kan nu al gebruikt worden als routeplanner door vroegmodern Europa. Door de grote omvang van het project is niet elke regio even goed aangevuld. Zo wordt er nu een begin gemaakt met het invullen van de wegen die in deze periode door Finland heen liepen. Erfgoed Brabant deelde hierover tijdens de bijeenkomst onze ervaring, met de nadruk op de waarde van lokale heemkundekringen, musea en enthousiastelingen die binnen het Brabantse Viabundus project veel kennis hebben bijgedragen. 

Aan het programma moet nog veel gebeuren, en af is het nog zeker niet. Hierdoor is het af en toe wat moeilijk in gebruik en is een kleine uitleg fijn bij het gebruik ervan. Echter was het mooi om te zien hoe museum het Tongerlohuys het programma al gebruikt binnen hun expositie. De verschillende aanwezige musea hebben de kans gehad hun ideeën over het gebruik van het programma en de toekomst van het programma te delen met Bart Holterman en Tapio Salminen, twee van de projectleiders binnen Viabundus.

Speciale dank aan museum het Tongerlohuys, het Karrenmuseum, het Noordbrabants museum, museum het Markiezenhof, Postimuseo Finland, museum Mobilia Finland, het Moesgaard museum Denemarken en het DSM museum Duitsland.