Blog 3: De finale

De finale…

De laatste workshop dag was alweer aangebroken. Dat betekent dat er na deze dag een balans kan worden opgemaakt en gekeken kan worden wat de musea nu aan dit traject hebben gehad. Maar voor dat het zover is, brachten de musea een bezoek aan Museum Jan Heestershuis.

Ook deze workshop dag werd het draaiboek doorgenomen met Erfgoed Brabant en Museum Jan HGHet eestershuis. Hier werd gecheckt of alles duidelijk was en of alles klaar stond. Zodra dit was doorgelopen kwamen de eerste gasten al binnen. Na een warm welkom, zijn we weer van start gegaan met een heerlijke lunch.

Nadat iedereen gegeten had en weer bijgepraat was, mocht het programma beginnen. Na een kort welkomstwoord werd in een filmpje nog één keer samengevat wat precies de bedoeling was van deze middag. Na deze korte verfrissing, mochten alle persona zich voorstellen. Dit verliep heel soepel omdat iedereen aan elkaar gewend was en zorgde voor de nodige hilariteit.

Museum Jan Heestershuis was klaar om bezocht te worden en elk duo startte dan ook met het bezoek bij de ingang van het museum. De medewerkers van het museum behandelden iedereen als echte gasten om een zo authentiek mogelijke indruk te krijgen van het bezoek. Alle indrukken werden door de duo’s kort genoteerd op het aantekeningenblad wat uitgereikt was. Ook waren er twee observanten aanwezig om de opvallende aspecten van het bezoek te kunnen noteren.

Toen iedereen een bezoek had gebracht aan het museum was het tijd om alle feedback te verzamelen. Om deze sessie zo effectief mogelijk te laten verlopen, was het feedbackformulier weggelaten. De onderstaande vragen werden gepresenteerd op grote vellen en aan de deelnemers was het de taak om met post-its de vragen te beantwoorden.

1. Wat is je eerste indruk?
2. Wat vond je inhoudelijk interessant aan het museum?
3. Wat was storend aan je ervaring en hoe kan je dit verbeteren?
4. Wat is aantrekkelijk aan het museum voor je doelgroep en wat niet?
5. Heb je verder nog suggesties?
6. Reflecteer op de inrichting van het museum

Hieruit kwamen enkele belangrijke aspecten naar voren waar het museum mee aan de slag kan gaan. Sommige aspecten kunnen op korte termijn al worden verbeterd en andere worden meegenomen als doelstellingen op langer termijn.

De dag werd afgesloten met een woord van dank naar alle betrokken partijen, maar voornamelijk ook de musea die de tijd hebben genomen om te willen verbeteren.

Stilstaan is achteruitgaan! Dit telt helaas ook voor uw museum. Wil je er als museum toe blijven doen, dan zult u met de tijd en voornamelijk met de bezoekers mee moeten gaan. Dit kan alleen als u weet hoe de bezoekers het museum ervaren. Dit lijkt voor de hand liggend, maar uit de afgelopen periode blijkt dat er toch verrassende aspecten naar voren komen. Aspecten die cruciaal zijn voor herhaalbezoek en aanbevelingen. Kortom: neem contact op met Erfgoed Brabant en haal meer uit uw museum door middel van deze tool!