Column Annette Gaalman

Column Annette Gaalman, 26 april 2020

Pas op de plaats ... en verrassingen: "Als je beroep niet-vitaal is, en je dus niet moet ‘doorgaan-doorgaan’, is het goed om stil te staan bij wat je meest zinvolle bijdrage is."

Op 31 maart, na de eerste weken van zorgen over het almaar groeiende aantal zieken en overledenen en het naarstig op zoek zijn naar ‘Hoe kan ik me nuttig maken?’, stuurde collega Anne-Wil mij een appje. Een link naar een tekst van Nina Simon: "How can I contribute? Four steps I am taking to figure it out".

Pas op de plaats. Dat is de eerste aanbeveling. Denk na, sta even stil. Als je professie in de samenleving niet-vitaal is, en je dus niet noodgedwongen alleen maar kan ‘doorgaan-doorgaan-doorgaan’, is het goed om eerst stil te staan bij wat je meest zinvolle bijdrage is. Als persoon, en ook als organisatie. Zodra duidelijk is wat je kan doen ga je natuurlijk snel aan de gang. Maar je neemt nog wat meer tijd als nog niet helemaal duidelijk is wat de beste weg is en creativiteit tot betere resultaten kan leiden.

Kort daarna kreeg ik een telefoontje van oud-collega Helma van der Holst. Zij is bestuurslid van de Mastboom-Brosens Stichting. Deze stichting geeft financiële ondersteuning aan projecten die bijdragen aan de cultuurhistorie van West-Brabant en de Noorderkempen. Nu, zo vertelde Helma, hadden ze besloten om daarnaast iets anders te doen: een noodfonds oprichten. Om particulieren en organisaties die zich met cultuurhistorie bezighouden, en die in de problemen komen door de corona-maatregelen, te ondersteunen. En het bestuur liet er geen gras over groeien. Het noodfonds is er, en ik heb al twee organisaties in nood door kunnen verwijzen! Wat een prachtig, snel initiatief!

Die creativiteit, waar Nina Simon het over heeft, zien we ook overal om ons heen mooie resultaten opleveren. Een heel verrassend voorbeeld hoorde ik afgelopen zondag bij OVT: project. Een team van de TU Delft boog zich over de vraag hoe men snel een eenvoudig en betrouwbaar beademingsapparaat kon ontwikkelen. En wat deed projectleider Gerwin Smit? Hij ging te rade bij de geschiedenis. Hij ontdekte in de online collectie van Rijksmuseum Boerhaave een beademingsapparaat uit de jaren zestig. Het mocht geleend en uit elkaar gehaald worden, en bleek een grote inspiratiebron voor een nieuw apparaat. Waarvan inmiddels een prototype beschikbaar is.

Geweldig! Thuis denk je: zal ik dit apparaat ooit nog gebruiken? Zo niet, dan gaat het weg. Gelukkig denkt een museum daar anders over. Maar dat een apparaat dan zelfs ook weer zo direct van nut kan zijn, en dat een onderzoeker deze bronnen aanboort, dat maakt mij heel blij. Dat belooft wat met al die historische voorwerpen en documenten die nu al online beschikbaar zijn. Misschien gaan ze wel helpen om creatieve oplossingen te vinden om ook die andere curve, die van de klimaatverandering, af te vlakken.

Klik hier om de website van de Mastboom-Brosens Stichting te bezoeken.

Annette Gaalman is bij Erfgoed Brabant werkzaam als projectleider. Klik hier voor de contactgegevens van Annette Gaalman.