Negende Grwoot Wjeeldrechts Dikteej

- 16 januari 2024

In 2020 werd het Grwoot Wjeeldrechts Dikteej voor het laatst gehouden. Na de coronacrisis werd de roep om een herstart echter steeds luider. Karnavalsstichting De Snoeken en de Werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier geven nu graag gehoor aan deze oproep. Op zondag 4 februari 2024 vindt in Café Boulevard aan de Raadhuisstraat 119 te Hoogerheide de negende editie plaats.

De deelnemers strijden dan op plezante wijze om de prijzen, waarbij de winnaar tevens een jaar lang op zijn schoorsteenmantel mag pronken met de Felix Verbeek Wisseltrofee. Tussen de bedrijven door kunnen de deelnemers en het publiek op een groot scherm de ontwikkelingen tijdens het WK Veldrijden volgen, terwijl de jury de ingeleverde teksten nakijkt.

Samenwerking

Elf jaar geleden ontstond door een nauwe en zeer prettige samenwerking in Wjeeldrecht (de naam voor Woensdrecht en Hoogerheide tijdens de carnavalsperiode) een geslaagd nieuw jaarlijks evenement. Karnavalsstichting de Snoeken en de Werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier organiseerden toen namelijk samen voor de eerste keer ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej. Het werd onmiddellijk een groot succes en de circa 35 deelnemers genoten met volle teugen van het geboden amusement, hoewel ze zich natuurlijk toch ook terdege moesten inspannen om een goede prestatie te leveren.

Een nieuwe traditie was geboren, met alles wat bij zo’n nieuwe traditie hoort. Zo wordt bijvoorbeeld al vanaf de eerste keer het Woensdrechts Volkslied gezongen (een kostbaar stukje cultureel erfgoed van wijlen Mjeester Schuurmans).

Deelname

Je hoeft beslist niet in Wjeeldrecht geboren en getogen te zijn om mee te mogen doen. Deelname aan het Dikteej staat voor iedereen open en is bovendien gratis. Menig deelnemer uit Bergen op Zoom heeft al een tweede of derde prijs in de wacht gesleept. De vorige twee keren werd het Dikteej zelfs door een Bergse gewonnen: Brigit Bakx-Hermans. Daar staat echter tegenover, dat in Bergen op Zoom ook al Wjeeldrechtenaren (eigenlijk heten ze Snoeken) bij ’t Gròòt Berregs Diktee prijzen in ontvangst mochten nemen.

Wie deel wil nemen kan zich zo spoedig mogelijk aanmelden door te bellen naar Fon van Zunderd, telefoon: 06-37169254 of door een berichtje te sturen naar het e-mailadres fon302@hotmail.com. De deelnemer ontvangt dan meteen een overzicht van de spellingregels en een tweetal oefendictees, zodat die nog even kan studeren en trainen voordat de echte wedstrijd begint. Vooraf aanmelden is echter niet verplicht.

Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom won al twee keer.  Hier staat ze tussen de schrijvers van het Dikteej.
Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom won al twee keer.
Hier staat ze tussen de schrijvers van het Dikteej.

Iedereen finalist

De eerste drie uitgaven van ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej kenden nog een afvalsysteem. Elke ronde viel de helft van de deelnemers af, totdat er elf finalisten overbleven. Dit levert natuurlijk spanning op bij de deelnemers, maar voor de afvallers is het minder leuk. Daarom heeft de organisatie besloten dat voortaan iedere deelnemer het gehele Dikteej mag meemaken en in de strijd blijft tot en met de finale. De jury telt alle gemaakte fouten per deelnemer bij elkaar op en wie het kleinste aantal fouten in totaal scoort is de winnaar.

In 2013, 2014 en 2016 was Ad Borremans de glorieuze winnaar. Als hij ook in 2015 had gewonnen, had hij de Felix Verbeek Wisseltrofee definitief in zijn bezit gekregen. Helaas voor hem werd hij toen slechts derde. Winnaar in dat jaar werd een dolgelukkige Dré Akkermans, die naar verwachting ook nu weer zal vechten als een leeuw om zijn titel te heroveren. Drie jaar geleden won Corné Dingemans en hij heeft al meegedeeld dat hij met hand en tand, maar vooral met kennis en kunde, zijn titel wil heroveren. Maar ook de winnares van vijf jaar geleden, Rina Holtzer uit Steenbergen, heeft heimwee naar de wisselbeker op haar schouw. Misschien wordt die wel veroverd door haar man Henk, die al een keer derde werd. Elke deelnemer zal echter een harde dobber hebben aan de trotse winnares van de twee vorige jaren, die dolgraag de beker definitief wil meenemen naar Krabbegat.

Onderdelen

’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej bestaat uit een aantal onderdelen, die zorgvuldig werden samengesteld door Edy Minnebach en Jan Luysterburg, twee mensen met heel veel Wjeeldrechts bloed in de aderen. Begonnen wordt met een activistisch dialectverhaal in carnavaleske sfeer, passend bij het motto ’Wjeeldrecht, wa d’n sprookje!’. Daarna volgen een vijftiental meerkeuzevragen en tien open vragen. De deskundige jury is razend benieuwd hoe de kandidaten het ervan af gaan brengen dit jaar. Hopelijk wordt er goed gepresteerd, zowel door de Wjeeldrechtenaren als door de gastdeelnemers.

De zaal gaat open om 13:00 uur en het Dikteej begint om klokslag 14:00 uur.

Welkom

De deelnemers aan het Dikteej ontvangen na afloop niet alleen hun ingeleverde werk gecorrigeerd terug, ze krijgen meteen ook de juiste antwoorden uitgereikt. Maar niet alleen de deelnemers aan het Dikteej zijn op 4 februari van harte welkom. Misschien ben je een beetje nieuwsgierig en wil je het wel eens zien, maar durf je het nog niet goed aan om echt mee te doen. Of misschien wil je supporter zijn van en geestelijke bijstand verlenen aan een deelnemende broer, zus, vader, moeder, zoon, dochter, vriend of vriendin. Mogelijk wil je alleen maar geamuseerd worden. Het maakt allemaal niet uit, want iedereen is van harte welkom. En het spreekt voor zich dat passende kleding op prijs wordt gesteld. Bij dit feest passende kleding wel te verstaan.