Extra impuls voor populaire regeling Museumschatjes

- 18 juni 2024

De provinciale regeling Museumschatjes is zo populair dat alle 25.000 kaartjes enkele weken geleden binnen een kwartier waren uitverkocht. De provincie Noord-Brabant heeft daarom besloten de regeling uit te breiden, zodat nog meer leerlingen van het basisonderwijs een Brabants museum kunnen bezoeken.

Museumschatjes bestaat alweer 19 jaar. Het project is vanaf het begin succesvol. In de loop der jaren kregen honderdduizenden jeugdige Brabanders de kans om van de rijkdom van musea in de provincie te genieten. Het project is daarom ook opgenomen in Levendig Brabant, waarin een centrale aanpak van cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd centraal staat.  

De bedoeling van Museumschatjes is om leerlingen van groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs te inspireren door museumbezoek. Ze komen zo in aanraking met  spraakmakende en fascinerende musea als Markiezenhof in Bergen op Zoom, Kasteel Heeswijk, Philips Museum in Eindhoven en het Biesbosch Museum Eiland in Werkendam.

Tekst loopt door onder de foto.

Twee kinderen in een museumzaal.

Concerten

Gedeputeerde Bas Maes (o.m. cultuur en erfgoed): “Vorige maand waren alle 25.000 beschikbare kaarten voor Museumschatjes binnen een kwartier weg. Dat soort taferelen zie je normaal gesproken alleen bij concerten van grote internationale popsterren. Museumschatjes voorziet duidelijk in een behoefte en het sluit naadloos aan bij ons doel om meer Brabanders in contact te brengen met kunst en cultuur. En dat het nu gaat om jonge Brabanders is extra mooi, want wie de jeugd heeft …” 

De 25.000 beschikbare (gratis) kaartjes voor schooljaar 2024-2025 waren enkele weken geleden binnen een kwartier weg. Het provinciebestuur heeft daarom besloten het jaarlijks bedrag per direct met €50.000 te verhogen tot €175.000. Daardoor kunnen jaarlijks 12.500 leerlingen extra een Brabants museum bezoeken.

De uitgebreide regeling wordt woensdag 19 juni 2024 om 15.00 uur opengesteld. Het inschrijfformulier is te vinden bij Erfgoed Brabant, die de regeling namens de provincie uitvoert: www.erfgoedbrabantacademie.nl/museumschatjes.