80 jaar bevrijding Brabant: tijdelijk holocaustmonument in ‘s-Hertogenbosch

- 15 januari 2024

Begin februari is de eerste bijeenkomst over een tijdelijk holocaustmonument in 's-Hertogenbosch. Met dit kunstwerk worden in september de weggevoerde en vermoorde joodse en Sinti inwoners van 's-Hertogenbosch herdacht. Dit gebeurt tegelijk met alle andere Holocaustslachtoffers uit Brabant. Het monument maken inwoners van ’s-Hertogenbosch samen met Stichting Verhalis. Wie mee wil doen kan zich opgegeven via www.verhalis.nl.

Op maandagavond 5 februari 2024 start Verhalis met het project Namen en Nummers. Dan is de eerste informatiebijeenkomst over het tijdelijk Holocaustmonument in ’s-Hertogenbosch. De avond start om 19:30 uur en vindt plaats in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 ’s-Hertogenbosch.

Op deze bijeenkomst vertelt Stichting Verhalis over de plannen voor de herdenking die ze, samen met de inwoners van de stad organiseert op 1 september 2024 op de Citadel in 's-Hertogenbosch. We herdenken die dag ook alle andere Holocaustslachtoffers uit de provincie.

Iedereen kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’ en voor die persoon een naambordje te maken op een houten plankje. Op 1 september legt iedereen zijn naambordje op een grote plattegrond van de stad. Op deze manier worden de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuisgebracht.

Uit ’s-Hertogenbosch werden ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb.

Stichting Verhalis werkt bij deze herdenking samen met een aantal belangrijke organisaties uit de stad. De startavond vindt plaats bij Erfgoed 's-Hertogenbosch. Zij zullen de deelnemers ook helpen met onderzoek naar de levensverhalen van de Holocaustslachtoffers. Hiervoor organiseert Verhalis binnenkort een workshop, samen met het BHIC en prof. Arnoud-Jan Bijsterveld van de Universiteit van Tilburg. Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) stelt op 1 september haar terrein beschikbaar op de Citadel voor de herdenking. Verder werkt Verhalis samen met de stichting Struikelstenen 's-Hertogenbosch, Huis73, de joodse gemeenschap en parochie Maria. Dansgezelschap Panama Pictures zal een korte performance maken voor de herdenking. Aanmelden kan via info@verhalis.nl.

Jongeren maken naambordjes voor het tijdelijk monument (Eindhoven 2023) ©Jeroen Neus
Jongeren maken naambordjes voor het tijdelijk monument (Eindhoven 2023) ©Jeroen Neus