Lesmateriaal onder de loep

Van theorie naar praktijk

De publicatie van de handleiding voor leerkrachten "Wijzer met erfgoededucatie" was voor Erfgoed Brabant aanleiding om ook het eigen lesmateriaal onder de loep te nemen. In de afgelopen jaren heeft Erfgoed Brabant voor alle groepen van het basisonderwijs en voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs lesmateriaal ontwikkeld. Klik hier om op de site van de Erfgoed Brabant Academie het lesmateriaal te bekijken.

Al deze projecten zijn ontwikkeld vanuit het oogpunt om goede erfgoededucatie te maken, maar sommige projecten gaan al heel wat jaren mee. We bekeken ons eigen aanbod aan de hand van de leerdoelen voor erfgoededucatie uit de Wijzer en de actuele ontwikkelingen in het onderwijs en stelden onszelf de vraag: wat zou er nog beter kunnen?

We zijn inmiddels begonnen met het onder handen nemen van onze projecten. De komende jaren gaan we hier mee verder.

Jet en Jan

Het eerste project dat een opfrisbeurt kreeg was het project 'Op stap met Jet en Jan', jong in 1910. Dit project is ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht en in 2005 door ons overgenomen. In de tien jaar daarna is 'Jet en Jan' door Erfgoed Brabant over de provincie uitgerold. Er zijn lokale versies gemaakt voor maar liefst 42 gemeenten samen met 24 verschillende musea en heemkunderkingen in de hele provincie, van Steenbergen tot Boxmeer. 

Omdat we elk jaar evalueren met de musea, heemkundekringen, marktplaatsen cultuureducatie en deelnemende docenten hadden we een schat aan informatie over het gebruik en de waardering van het project. De uitkomsten van de evaluaties en enquêtes - samen de leerdoelen voor erfgoededucatie - gaf ons genoeg aanknopingspunten om het project te herzien.

Het behouden van het activiteitencircuit stond bovenaan ons lijstje. De lessen daar omheen zijn compacter geworden. Het project is meer een geheel waarin dagelijks leven vroeger en nu worden vergeleken. Het resultaat is een vernieuwde Jet en Jan die weer jaren mee kan. Klik hier om het lesmateriaal 'Jet en Jan' te bekijken.

Ontwikkeling lessen door Bureau Mevrouw Hoeven. Klik hier om de site van Bureau Mevrouw Hoeven te bezoeken.
Vormgeving door Maartse Hazen. Klik hier om naar de site van Maartse Hazen te gaan. 

De Romeinen in Noord-Brabant

De Romeinen in Noord-Brabant is het langstlopende project van Erfgoed Brabant. Ontwikkeld halverwege de jaren negentig is de leskist met Romeinse voorwerpen nog altijd populair. De grote rode kist met replica's en authentieke voorwerpen uit de Romeinse tijd wordt op zo'n 30 plekken in Noord-Brabant uitgeleend aan middelbare scholen en het basisonderwijs. De kist zelf kan nog jaren mee maar de docentenhandleiding en werkbladen konden wel een opfrisbeurt gebruiken. 

De opzet van de lessen bleek nog altijd ijzersterk, bleek uit een rondvraag onder gebruikers van de leskist. Daar is dan ook niets aan veranderd. De handleiding biedt een complete set lessen en een aantal lessuggesties, maar vooral veel ruimte voor de leerkracht om zelf te bepalen hoe hij of zij met de voorwerpen in de klas aan de slag gaat. De kist vertelt het verhaal van de Romeinen in de provincie Noord-Brabant en is daarmee een mooie aanvulling op de lessen over het Romeinse Rijk in de methoden. 

De handleiding en de werkbladen zijn opnieuw vormgegeven en alles is overzichtelijker gemaakt. Er is nu een complete map voor Basisonderwijs en een complete map voor Voortgezet onderwijs. De voorwerpen en de lessen in de handleiding geven een leerkracht de ruimte de kist te gebruiken op vele manieren en bij alle methodes.

Klik hier voor meer informatie over het lesmateriaal 'Romeinen in Noord-Brabant'. 

Vormgeving door Maartse Hazen.

Naar Investeringsprogramma >