Heemkundekring Onsenoort, welkom bij Brabant Cloud!

5 augustus 2021

Heemkundekring Onsenoort heeft zich deze zomer aangesloten bij Brabant Cloud en werkt nu met het collectieregistratiesysteem Memorix Maior. Nadat de heemkundekring al heel lang de wens had het archief te digitaliseren, heeft bestuurssecretaris Jean-Pierre Beerens samen met twee andere bestuursleden deze taak afgelopen winter op zich genomen. Het project startte met een inventarisatie van maar liefst 120.000 foto’s. Na het ontdubbelen van de foto’s, is de projectgroep begonnen met het opdelen van de foto’s in thematische selecties. De eerste selecties zijn ‘dorpen en dorpskernen’, ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘monumenten’. De 500 foto’s met de monumentenbeschrijvingen moeten met Open Monumentendag 2021 online staan en volgens Jean-Pierre gaat dat zeker lukken. Naast de foto’s wordt er binnenkort ook een start gemaakt met het uploaden van kaarten.

Tekst loopt door onder foto.


Toren Onsenoort. Hierin is de heemkamer van Heekundekring Onsenroot gevestigd. Bron: Heemkundekring Onsenoort.

Voor vrijwilligers de drempel verlagen

Het digitaliseren van het archief doet Jean-Pierre niet in zijn eentje. Hij wordt geholpen door vier vrijwilligers. Maar het vinden van deze vrijwilligers was niet eenvoudig. Jean-Pierre: “Mogelijk komt dit door de onbekendheid van veel heemkundigen met online werken.” Om het de vrijwilligers zo makkelijk mogelijk te maken, uploadt Jean-Pierre de foto’s in Memorix Maior, waarna zij alleen nog de invulvelden hoeven in te vullen. Voor elk invulveld heeft Jean-Pierre een duidelijke instructie geschreven, een aanvulling op de helpteksten van Brabant Cloud. Zoals alle organisaties die zich aansluiten bij Brabant Cloud, hebben de projectgroep en de zes vrijwilligers twee Memorix Maior-trainingen gevolgd. Daaromheen heeft Jean-Pierre nog vijf á zes bijeenkomsten voor de vrijwilligers georganiseerd, waarin de dingen werden behandeld waar de vrijwilligers bij het werken in het collectieregistratiesysteem tegenaan liepen. Jean-Pierre: “Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren, om ze te laten zien dat het online werken niet eng is. Maar hiervoor moet je wel de drempel verlagen.” Wanneer de eerste foto’s online staan, verwacht Jean-Pierre dat het makkelijker wordt vrijwilligers te mobiliseren. Niet alleen kunnen mensen dan het concrete resultaat van de werkzaamheden zien. Maar de vrijwilligers die nu bezig zijn, kunnen tegen die tijd ook vertellen hoe leuk het is. 

Tekst loopt door onder foto. 


Aanvoer hulpgoederen in Heusden, 1945. Bron: Heemkundekring Onsenoort.

Collectie voor iedereen

De foto’s komen in eerste instantie op het online platform Brabantserfgoed.nl te staan. Vóór het eind van 2021 wil Jean-Pierre dat de collectie via een Instant Website ook op de eigen website doorzoekbaar is. Jean-Pierre vindt het belangrijk dat de collectie op beide sites komt te staan. Op de eigen site is het zoeken in de collectie van de heemkundekring een stukje gerichter dan op het grote platform Brabantserfgoed.nl. Jean-Pierre: “Maar met Brabantserfgoed.nl bereik je het grote publiek.” Het is duidelijk dat Jean-Pierre met alle werkzaamheden zoveel mogelijk mensen eenvoudig toegang wil geven tot de bijzondere collectie van Heemkundekring Onsenoort. Bent u ook benieuwd naar de collectie? Vanaf in ieder geval 12 september 2021 zijn de foto’s met monumentenbeschrijvingen te bekijken op www.brabantserfgoed.nl. En naar verwachting kunt u vóór het eind van 2021 voor de collectie ook terecht op www.hkkonsenoort.nl.

Klik hier om de website van de Brabant Cloud te bezoeken.

Heemkundekring Onsenoort is in het kader van de Zuiderwaterlinie aangesloten bij Brabant Cloud.


Verantwoordelijke medewerker(s)
Peer Verbruggen
Peer Verbruggen
Medewerker digitalisering en Redacteur Brabantserfgoed.nl
Bekijk profiel