Brabant Cloud

De digitale infrastructuur die erfgoeddata opslaat, samenbrengt en ontsluit.

Brabant Cloud is een duurzame digitale infrastructuur, die op een semantische manier zorgt voor het vastleggen, bewaren én delen van alle erfgoedinformatie van de provincie Noord-Brabant. Denk daarbij aan collecties, monumenten, personen, organisaties, verhalen, plaatsen en historische gebeurtenissen. Brabant Cloud ontsluit alle erfgoedinformatie die nu nog vaak zit opgesloten in versnipperde, lokale database-systemen van de verschillende heemkundekringen, musea, archieven en bibliotheken die Brabant rijk is.

Brabant Cloud is er speciaal voor gemaakt om de barrières tussen deze silo's van informatie te doorbreken en een begin te maken met het op een betekenisvolle manier vastleggen van de verbanden tussen al deze vormen van erfgoedinformatie.

Dit gebeurt op een open manier. Brabant Cloud is gebouwd met open source software en gebaseerd op open standaarden. Digitale erfgoedinformatie in de cloud kan als Linked Open Data beschikbaar worden gesteld. Hierbij geldt het principe 'baas over eigen data'. Als erfgoedinstelling bepaal je zelf hoe en met wie je je data deelt. 

Voor wie is Brabant Cloud bedoeld?
Voor alle Brabantse erfgoedinstellingen die hun (erfgoed)collectie via het internet voor een breed publiek toegankelijk willen maken. Voor de meer dan 300 kleine en middelgrote erfgoedinstellingen in Noord-Brabant wordt het op deze manier haalbaar de eigen collectie via het internet beschikbaar te stellen. Hiervoor maken we gebruik van het collectieregistratiesysteem Memorix Maior.

Voor de grotere instellingen biedt Brabant Cloud daarnaast het voordeel van een ‘alles-in-één’-service: duurzame opslag, automatische beschikbaarstelling voor collectieve platforms (zoals brabantserfgoed.nlDiMCoN en, indien gewenst, Europeana) én uitgebreide mogelijkheden om de eigen collectie te delen met derden via de Brabant Cloud API.

Hoe verhoudt de Brabant Cloud zich tot brabantserfgoed.nl?
Brabantserfgoed.nl is één van die toepassingen waar instellingen heel makkelijk aan mee kunnen doen, als ze deelnemen aan Brabant Cloud. Het voordeel hiervan is dat de kennis van de eigen collectie zodoende deel wordt van het grotere geheel: het verhaal van Brabant aan de hand van de digitale collectie Brabant. In deze context bereiken erfgoedinstellingen weer een ander publiek dan alleen met de eigen website het geval is, en worden alle kleine verhalen samen tot nieuwe, grotere verhalen.

Brabant Cloud is de onderliggende digitale infrastructuur die een digitale presentatie van collecties, zoals via brabantserfgoed.nl, zonder dubbel werk voor de instellingen zelf mogelijk maakt.

Wie maakt er gebruik van Brabant Cloud?
Op dit moment zijn er al verschillende erfgoedinstellingen die gebruik maken van Brabant Cloud: voor het presenteren van de collectie op de eigen website, voor aansluiting op erfgoedportals zoals brabantserfgoed.nl en Europeana, of voor het online opslaan en delen van hun objecten en documenten. Hieronder vindt u links naar interviews met enkele deelnemers:

  • Lees hier het interview met Rainer Schütte en Wil Aarts van Museum Klok & Peel over het digitaal ontsluiten van hun internationale collectie.
  • Een interview met voorzitter Bert Wagemakers van Heemkring Molenheide over het belang van een visie op digitalisering leest u hier.
  • Klik hier voor het interview met Evelien Mank-IJpelaar van Heemkundekring Loon op 't Sandt over de nieuwe collectiewebsite en haar werkzaamheden als beheerder.
  • Stichting de Oude Schoenendoos schakelt bewoners in bij het beschrijven van de fotocollectie. Lees hier het interview met Jan Hendriks en Lucy Kusters van de stichting.

Onder andere de volgende instellingen/websites maken al gebruik van de Brabant Cloud:

Op de Brabant Cloud website kunt u meer informatie vinden.


Verantwoordelijke medewerker(s)
Cris Kremers
Cris Kremers
Projectleider
Bekijk profiel
Annette Gaalman
Annette Gaalman
Projectleider
Bekijk profiel
Peer Verbruggen
Peer Verbruggen
Projectmedewerker Digitaal Platform
Bekijk profiel
Kenmerken

Tags
cloud brabant

Onderdeel van:
BrabantCloud
©2018 Erfgoed Brabant