Tilburgse Sterrentocht, multicultureel evenement gebaseerd op eeuwenoud erfgoed

Tilburgse Sterrentocht, multicultureel evenement gebaseerd op eeuwenoud erfgoed

Doe ook mee!

Door: Paul Spapens, Stichting Het Vierde Geschenk
17 juni 2022

Eeuwenlang werd in Tilburg aan Driekoningenzingen gedaan: van oorsprong een bedelfeest, trokken kinderen zingend langs de deuren en ‘bedelden’ om geld of versnaperingen. Deze traditie is nagenoeg verdwenen. Een aantal organisaties vond de waarden van dit erfgoed niet alleen zeer de moeite waard om te behouden, maar evenzeer dat het van toepassing is in de hedendaagse stedelijke samenleving. Om deze waarden als een voortzetting van het erfgoed te kunnen behouden werd Stichting Het Vierde Geschenk opgericht. De stichting roept Brabanders op om mee te doen aan deze culturele erfgoed-manifestatie. Iedereen kan meedoen. 

Tekst loopt door onder afbeelding.

De sociaalmaatschappelijke waarden – naast de culturele en de historische - zoals die door deze stichting zijn gedefinieerd, zijn: delen, solidariteit en samen (dus inclusief) optrekken met elkaar. Dit onder het motto: er is maar één toekomst en dat is een gezamenlijke. Deze waarden worden door middel van twee initiatieven in de praktijk gebracht, namelijk de Tilburgse Speelgoedbank en de Tilburgse Sterrentocht. Sterrentocht was in 2021 winnaar van de erfgoedprijs Brabants Lof.

Tilburgse Speelgoedbank

Stichting Het Vierde Geschenk opende in september vorig jaar de Tilburgse Speelgoedbank. Kinderen die speelgoed overhebben delen dit met kinderen van wie de ouders te weinig geld hebben om het te kunnen kopen. Indien nodig wordt dit speelgoed gerepareerd in een Speelgoed Repair Café. In dit in feite door kinderen gedragen initiatief komen de waarden delen, solidariteit, samen en inclusief bij elkaar – iedereen komt voor het speelgoed in aanmerking. De Tilburgse Speelgoedbank is een groot succes.

Tekst loopt door onder foto.


Tilburgse Speelgoedbank.

Tilburgse Sterrentocht

In vroeger dagen maakte een Driekoningenoptocht deel uit van de Tilburgse Driekoningen-traditie. Deze hield op te bestaan in 1965 en werd in 2019 door de Stichting Het Vierde Geschenk nieuw leven ingeblazen. Het evenement werd twee keer met succes (veel bekijks, positieve reacties) gehouden, waarna corona twee opeenvolgende jaren roet in het eten gooide. Tijdens corona werd besloten de Driekoningen-intocht op een dusdanig nieuwe leest te schoeien dat in principe alle inwoners, heel de stad met 151 verschillende nationaliteiten mee kan doen.

Tekst loopt door onder foto.


Driekoningen-intocht in Tilburg.

Bij de Tilburgse Sterrentocht staat licht centraal. Licht is een universeel gegeven binnen alle culturen. Een ander belangrijk aspect ten aanzien van licht is dat de Tilburgse Sterrentocht op de zondag zo dicht mogelijk bij 6 januari (feestdag van de Driekoningen) door de binnenstad trekt. (In 2023 is dat 8 januari) Dat is de donkerste periode van het jaar waarin overal kerstverlichting glittert; een uitgelezen moment om samen op te trekken achter een lichtgevende, drie meter hoge en drie meter brede ster die voorop gaat in deze stoet met onder meer kinderen met zelfgemaakte lampionnen, moderne lichtobjecten die de kamelen van de Driekoningen verbeelden, zang- en dansgroepen, deelnemers die speciaal voor deze gelegenheid geschreven en gecomponeerde liedjes zingen…

Doe ook mee!

Dit alles wordt georganiseerd vanuit de gedachte dat iedereen mee kan doen (licht!), iedereen, dat wil dus ook zeggen: uit heel Brabant. Het is de ambitie van de organiserende Stichting Het Vierde Geschenk om deze Tilburgse Sterrentocht uit te laten groeien tot een provinciaal winterevenement waarin uiteenlopende groepen zich kunnen manifesteren. Denk aan zang-, dans-, muziek- en toneelgroepen, straatacts, gilden… van alle culturele en religieuze achtergronden. Deze Sterrentocht moet een cultureel statement zijn van ‘samen op weg naar de toekomst’, met daarbij de aantekening dat ‘samen’ een van de meest kenmerkende waarden is van het Brabantse erfgoed. Er gebeurt in deze provincie per traditie zó veel samen!

Doe mee, meld je aan of neem contact op voor meer informatie met: Hennie van Schooten, voorzitter Stichting Het Vierde Geschenk, info@hennievanschooten.nl, 06-57342371