Brabants Lof & Brabantse BeLofte

Twee prijzen van Erfgoed Brabant voor een Brabants erfgoedproject en een erfgoedconcept

Tijdens de online uitreiking op 20 december 2021 zijn de erfgoedprijzen Brabants Lof & Brabantse BeLofte uitgereikt door Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur, Sport, Vrije Tijd en Erfgoed, en juryvoorzitter. Het Tilburgse project Sterrentocht is winnaar van Brabants Lof. Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch heeft de aanmoedigingsprijs Brabantse BeLofte gewonnen.

Stijn Smeulders: “Hoewel de vijf genomineerden allemaal van zeer hoog niveau zijn, is de jury unaniem in haar beslissing. De beide winnaars van Brabants Lof & Brabantse BeLofte wil ik van harte feliciteren met deze mooie erkenning voor hun buitengewone prestaties. Ze zijn een goed voorbeeld hoe erfgoed een belangrijke bijdrage levert aan een Brabant dat voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek is, om te wonen, te werken en te bezoeken.”

Tekst loopt door onder foto.

Patrick Timmermans en gedeputeerde Stijn Smeulders praten met de organisatie van Sterrentocht.
Patrick Timmermans en gedeputeerde Stijn Smeulders in gesprek met Stichting Het Vierde Geschenk van Sterrentocht. Fotograaf Robin Hoeks, Erfgoed Brabant.

Sterrentocht en Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch

Op basis van het bijna verdwenen Driekoningenzingen heeft Stichting Het Vierde Geschenk met Sterrentocht een nieuwe traditie ontwikkeld voor Tilburg. De jury is onder de indruk van hoe de stichting het project laat aansluiten bij de multiculturele stad die Tilburg is. Hier leest u een artikel van Paul Spapens van Stichting Het Vierde Geschenk over het project Sterrentocht. In de tekst nodigt de stichting alle groepen van Brabant uit om met Sterrentocht mee te doen! 

Kunstenares Sanne Vaassen en historicus Girbe Buist ontwerpen met de Oogvereniging Brabant een geurwandeling voor slechtzienden door de geschiedenis van Den Bosch. De hoge mate van de toegankelijkheid, publieksgerichtheid en creativiteit van het idee juicht de jury toe. Ook waardeert de jury de samenwerking met andere sectoren.

Download hier het juryrapport.

Tekst loopt door onder foto.

Girbe Buist en gedeputeerde Stijn Smeulders.
Girbe Buist en gedeputeerde Stijn Smeulders. Fotograaf Robin Hoeks, Erfgoed Brabant.

Brabants Lof & Brabantse BeLofte

Brabants Lof & Brabantse BeLofte zijn twee erfgoedprijzen van Erfgoed Brabant (het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed). De doelen van Brabants Lof & Brabantse BeLofte zijn het stimuleren én in het zonnetje zetten van bijzondere erfgoedprojecten die onder andere aandacht hebben voor inclusiviteit. Brabants Lof bestaat uit een geldprijs van €4.000,-. De aanmoedigingsprijs Brabantse BeLofte betreft een prijs van €1.000,- en een samenwerkingstraject met Erfgoed Brabant.

Longlist

Projecten voor de longlist konden worden ingediend tot en met 8 september 2021. Maar liefst 47 projecten zijn ingediend: 29 voor Brabants Lof en 18 voor Brabantse BeLofte. 

Op 29 september 2021 is de jury bijeengekomen. Nadat zij de ingediende projecten zorgvuldig hebben besproken en gewogen, hebben zij de volgende projecten genomineerd voor de twee shortlists: 

Brabants Lof

  • Helmond in 100 stukskes
  • Sterrentocht Tilburg
  • Java, 1948 (voorheen Oost-Indisch Doof)

Brabantse BeLofte

  • Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch
  • Kunstkameraden Ambacht

Op 11 november 2021 heeft het tweede juryproces plaatsgevonden. En op 20 december 2021 zijn de twee winnaars Sterrentocht en Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch bekendgemaakt. 

 


Verantwoordelijke medewerker(s)
Dieuwertje de Nigtere
Dieuwertje de Nigtere
Teamleider
Bekijk profiel
Heleen Regenspurg
Heleen Regenspurg
Projectmedewerker Collectiebeheer
Bekijk profiel
Josewine Hubers
Josewine Hubers
Secretariaat
Bekijk profiel
Kenmerken
Thema:
actualiteit