Werkbezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum

Om te leren hoe het waarderen van de collectie kan worden aangepakt, brachten de medewerkers van Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte een werkbezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum.

undefined

Werkbezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum dat zich - net als Streekmuseum Jan Uten Houte - richt op de geschiedenis van het dagelijks leven. En het is ook een museum dat (net als alle andere musea) zijn missie verschillende keren heeft gewijzigd. De missie is nu:

Dichter bij de geschiedenis dan ooit

Wij brengen de geschiedenis dichtbij. Wij verhelderen de wisselwerking tussen de algemene geschiedenis en die van het dagelijks leven, binnen en buiten het museumpark, fysiek en online. Wij geven ruimte aan verschillende perspectieven en ervaringen. Wij brengen de geschiedenis dichterbij dan ooit.

Op 20 mei 2015 brachten circa dertig vrijwilligers van Streekmuseum Jan Uten Houte in het kader van het project Begeleidingstraject streekmusea: Het streekmuseum in de 21ste eeuw een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum.

De dag werd begonnen in Spaarstation Dingenliefde, een paviljoen in het Openluchtmuseum dat een soort open depot is, waar het proces van verzamelen, goed bewaren en verhalen vertellen zichtbaar gemaakt is. En waar echt duidelijk wordt wat het verzamelen en presenteren van voorwerpen uit het dagelijks leven zo ingewikkeld maakt: er is zoveel, welke keuzes maken we?

undefined

Het verzamelen begint vaak met het beschikbaar komen van inboedels van mensen die overleden zijn. Juist op dat moment is het belangrijk goed te weten wat het museum wel en niet kan gebruiken, wat wel en wat niet goed bij de missie van het museum past.

En als de missie van het museum wordt gewijzigd, of aangescherpt, wordt opnieuw een oordeel gevormd.

Dat oordeel kunnen we ons vormen aan de hand van een methodiek, die door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is ontwikkeld: Op de museale weegschaal: collectiewaardering in zes stappen

In de middag gaf Klaartje Schweizer, Sectormanager Collecties en Beheer van het Openluchtmuseum, de medewerkers van Streekmuseum Jan Uten Houte een toelichting op de werkwijze bij collectiewaardering in het Openluchtmuseum.
Klaartje Schweizer werkte ook mee aan de ontwikkeling van "Op de museale weegschaal".

Zie hiervoor ook het Verslag van de studiemiddag Op de museale weegschaal op 26 juni 2013.

(foto's Nederlands Openluchtmuseum: Cor Feijen, Etten-Leur)