Dag van de Brabantse Volkscultuur 2018

In 2018 was het thema van de Dag van de Brabantse Volkscultuur 'Bier en Bier brouwen in onze contreien'. 

Brabant en bier hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Al in de middeleeuwen waren hier veel brouwerijen. Lange tijd veranderde er weinig in de manier van brouwen. Een grote ommezwaai kwam er in de 19de eeuw door de introductie van koelmachines. Kleine dorpsbrouwers die de overstap naar de koelmachine en het ondergistend bier niet konden maken, verdwenen. Uiteindelijk bleven in Noord-Brabant vier brouwerijen over: Bavaria, Dommelsch, Budels en de Trappisten.

In België vond een andere ontwikkeling plaats. De traditionele bieren konden zich hier beter handhaven en bleef de variatie in bieren lange tijd veel groter dan aan de ander kant van de grens. De laatste tijd is Noord-Brabant bezig met een inhaalslag. Veel kleine brouwerij hebben hun entree gemaakt op de biermarkt en hebben gezorgd voor een variatie van aanbod, waar je vroeger voor naar België moest.