De Liniecrosser, winnend Oorlogsmonument 2012

Plekken van herinnering en bezinning

Gedenk hen die tot in den dood getrouw
In ’t zicht van tyrannieke machten
Zich het vege lijf ten offer brachten
Opdat de geest verwinnen zou
(Gedenkteken Hekellaan ’s-Hertogenbosch)
                  

Goed beheer en behoud is een voorwaarde voor het voortbestaan van oorlogsmonumenten. Door goed beheer en behoud blijven monumenten ook in de toekomst ‘leven’ en ‘beleefd’.

Welk monument is het meest ‘levende’ oorlogsmonument?

Daarom organiseerden Erfgoed Brabant, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de provincie Noord-Brabant in 2012 een wedstrijd: welk monument komt er als het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ oorlogsmonument in de provincie Noord-Brabant uit de bus? Een wedstrijd die inmiddels een vast onderdeel is van de jaarlijkse nationale herdenkings- en bevrijdingsfeesten rond 4 en 5 mei.

Plekken van herinnering en bezinning

De provincie Noord-Brabant telt een kleine 450 oorlogsmonumenten die zijn opgenomen in een landelijke database. Het zijn plekken van herinnering, plekken waar je kunt stilstaan bij de ingrijpende gebeurtenissen in onze geschiedenis. Deze oorlogsmonumenten worden beheerd door gemeenten, lokale herdenkingscomités, heemkundekringen, parochies of buurtverenigingen.

Juryrapport

Wat een enthousiasme heeft onze oproep in korte tijd in Noord-Brabant losgemaakt! Meer dan 30 van de 68 Brabantse gemeenten hebben een kandidaat aangemeld. Uit de aangemelde oorlogsmonumenten heeft de jury een vijftal genomineerden geselecteerd:

  • Geronimo-monument bij de molen in Eerde
  • Monument op het Stadhuisplein in Eindhoven
  • Oorlogsmonument bij de brug over de Maas bij Grave
  • Beeld van de Liniecrosser in Lage Zwaluwe
  • Kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Tilburg

Winnaar 2012

Het monument 'De liniecrosser' is gekozen tot meest levende oorlogsmonument in Noord-Brabant. Het monument in Lage Zwaluwe herinnert aan het zogenaamde ‘liniecrossen’. Liniecrossers waren verzetsstrijders die in de laatste fase van de oorlog contact legden met het bezette gedeelte van Nederland. De grote rivieren waren frontlijn geworden. De liniecrossers legden contacten met de overkant. Dat deden ze om inlichtingen te verzamelen of om medicijnen, spionnen, piloten en koeriers te verplaatsen. Het oorlogsmonument is een beeld van een liniecrosser. De prijs werd op 5 mei 2012 tijdens de bevrijdingsdaglezing in de Bredase Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in ontvangst genomen door Jesse Meeuwissen, de kleinzoon van liniecrosser Martin Hoevenaar en leerling van groep 8 op de basisschool in Drimmelen.


Verantwoordelijke medewerker(s)
 
Onderdeel van:
Erfgoed Academie Brabant