Erfgoedgemeenschappen

Het PON voerde in opdracht van Erfgoed Brabant een kwalitatief onderzoek uit naar de werking van en het succes van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving

Om erfgoedgemeenschappen, beleidsmakers en subsidieverstrekkers te informeren en adviseren heeft Het PON in opdracht van Erfgoed Brabant een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de werking van en het succes van deze gemeenschappen op hun omgeving.

In het onderzoek 'Vrijwilligers en erfgoed in Noord-Brabant' lag de nadruk niet op het erfgoed zelf, maar op de vrijwilligers rondom erfgoed. Hun rol is belangrijker dan ooit. Erfgoed kan er niet eigenhandig voor zorgen dat de ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en vrijetijdseconomie in de omgeving opbloeit, daar zijn mensen voor nodig.

"Bij erfgoedgemeenschappen speelt het onderhouden van sociale contacten en samen iets ondernemen een grote rol."
Marc Wingens - Erfgoed Gelderland

De hoofdvragen van het onderzoek waren: Wat maakt Brabantse erfgoedgemeenschappen succesvol en wat is het effect van erfgoedgemeenschappen op de leefbaarheid van de omgeving? En in hoeverre kan het eigen initiatief van erfgoedgemeenschappen ondersteund worden?

Lees alles over het onderzoek op ErfgoedBrabantAcademie.nl.

Vervolgonderzoek FARO

Het onderzoek kreeg een vervolg, door de komst van FARO-verbinder Rianne Walet. Zij Heeft namens de RCE en Erfgoed Brabant in 2020 vervolgonderzoek naar de erfgoedgemeenschappen in de provincie gedaan. 176 erfgoedgemeenschappen hebben een enquête ingevuld en zodoende meer inzicht gegeven in hun samenstelling, motivatie en behoeften. Daarnaast zijn er interviews gehouden met vertegenwoordigers van vijf erfgoedgemeenschappen. De resultaten van het FARO-onderzoek vindt u op ErfgoedBrabantAcademie.nl.


Verantwoordelijke medewerker(s)