Verhalenwedstrijd 'De Vergeten Oorlog'

In september 2014 organiseerde Erfgoed Brabant in samenwerking met Cubiss en de Brabantse Bibliotheken de verhalenwedstrijd ‘De Vergeten Oorlog’. Een verhalenwedstrijd over de Koude Oorlog (1945-1991), een periode uit de Nederlandse geschiedenis die ook wel de Vergeten Oorlog wordt genoemd.

Foto verhalenwedstrijd KO fort Altena

MOB complex Wanroij

Het startsein voor de verhalenwedstrijd werd gegeven op het MOB-complex in Wanroij. Tijdens de Koude Oorlog waren zo’n honderd mobilisatiecomplexen ingericht, bedoeld om een eventuele opmars vanuit de Sovjet-Unie tegen te houden. De meeste van die MOB-complexen lagen in Noord-Brabant, vaak op geheime locaties. Zo ook het complex in Wanroij.

Vanuit het provinciale programma De Erfgoedfabriek werd in 2014/2015 het complex in Wanroij gerenoveerd en ingericht als herinneringsplek van de Koude Oorlog. Het MOB-complex in Wanroij vormde de inspiratiebron voor de verhalenwedstrijd.

Klik hier voor meer informatie over het MOB complex.

Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen spelen een grote rol in het herinneren en het tot leven brengen van de Vergeten Oorlog. Een deskundige jury beoordeelde de 38 inzendingen en nomineerde drie verhalen:

De uitreiking in Museum Jan Cunen vond plaats op 9 november 2014, exact een kwart eeuw na de val van de Berlijnse Muur. De prijs, een lunch met tv maker en publicist Ad van Liempt ging naar Agnes de Boer met haar verhaal ‘Klein Berlijn’.

Lees het verslag van deze bijzondere prijs.

De prijs

Ook de pers heeft de wedstrijd opgepakt, u vindt twee (voor de website ingekorte) artikelen via de volgende links:
Brabants Dagblad, 'De Koude Oorlog valt nog te beleven in Brabant'
Brabants Dagblad, ''Klein Berlijn' wint verhalenwedstrijd Koude Oorlog'

Erfgoed Brabant is nog steeds op zoek naar onbekende, geheimzinnige en spannende verhalen die Brabanders nog kunnen vertellen over de Koude oorlog. Dit is de gelegenheid om deze geschiedenis op te halen. MOB-complexen, uitkijktorens, maar ook verhalen over hoe de Koude Oorlog het dagelijks leven beïnvloedde, zijn van harte welkom. Doe mee en vertel ons uw verhaal, zodat uw verhaal niet verloren gaat. Stuur uw verhaal in via info@erfgoedbrabant.nl of gebruik ons postadres.