Projecten

Vreemden in Brabant – Brabanders in den Vreemde

Het vluchtelingendebat dat op dit moment volop in de actualiteit staat roept veel emotie en polarisatie op. De reacties en meningen die in de media geuit worden lopen sterk uiteen.

De beelden van vluchtelingen in bootjes op de Middellandse zee of van het leven in de opvangcentra roepen ook herkenning op bij mensen die ooit zelf hebben moeten vluchten. In het project 'Vreemden in Brabant – Brabanders in den vreemde' willen we de verhalen en ervaringen van toen confronteren met de verhalen en ervaringen van vluchtelingen nu. Om daarmee bewustwording te creëren over het feit dat Brabanders in het verleden ook zelf hebben moeten vluchten en schuilen, en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Wat betekent het voor je erfgoed als je uit je land moet vluchten?                                 

Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind

Wat betekent het als je moet vluchten uit je land en daarbij je erfgoed achter moet laten? Over dit actuele thema ging de reizende fototentoonstelling ‘Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind’. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling. 

Project 'Toen Nederland bevrijd en bezet was'

Het project 'Toen Nederland bevrijd en bezet was' wordt mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Brabant. In dit project worden persoonlijke verhalen vastgelegd die zich afspelen in de periode 44/45 en een link leggen tussen het - vooral Zuidelijke - bevrijde deel van Nederland en bezet Nederland. Het gaat daarbij vooral om verhalen die hun tentakels uitstrekken tot buiten de regio waar ze plaatsvonden en daarmee de bovenregionale betekenis van deze bevrijding en hun weerslag op de bezetting inzichtelijk kunnen maken. Deze betekenis strekt zich bij voorkeur uit tot in de huidige tijd. 


Martin Reuser bij het graf van zijn vader.