Ingediende projecten Zachte G-prijs 2022

Mientje Wever, Boxmeer

Voor het schrijven van verhalen en gedichten, elke week een gedicht in de krant. Al 30 jaar een begrip in het land van Cuijk.

Songwriters carnavalsliederen, Brabants Ras

De schrijvers van de carnavalsliederen houden hun eigen dialecten in ere. Ze stellen de liederen op in hun eigen dialect. De liederen worden luid door ieder meegezongen in buurtschappen, dorpen en steden. Deze schrijvers verdienen achter aandacht, willen vaak werken zij de schermen en zijn o zo belangrijk voor de Brabantse sfeer met haar beginnen aan dialecten.

Trio Mari de Bijl

Het bevorderen en uitvoeren van het Brabantse gelogen. Optredens met Brabantse teksten over Brabantse mensen, veel humor, gewone verhalen.
Bezoek hier de website van Trio Mari de Bijl

Jan Luysterburg, Hoogerheide

Jan zet zich al jaren in om het Brabantse dialecten te behouden en te promoten. Dialect reclame en in stand te houden bij de Heemkundekring en ook daarbuiten. Oa met het geven van lezingen, een dialectrubriek in de Zuidwestkrant en een boek 't Kom d'ammel goed' met dialectverhalen en dialectgedichten. Hij is ook medeorganisator van het West-Brabants dialectcafé.

Michael Rieter, Helmond

Voor zijn inzet van het Helmonds dialect als immaterieel erfgoed in woord en geschrift. En voor de nieuwste Helmondse politieke beweging 'Mi Hellemonders' (niet voor niks in het Helmonds geschreven).

Cris van Haandel, Uden

Cris zet zich al jaren in voor het Brabants dialect (met name het Ujes en Boekelse dialect). Hij zorgt al vele jaren voor het promoten van het Ujes dialect en geeft lezingen en cursussen. Samen met andere leden heeft hij vier boekjes geschreven in het dialect van Ujes. "Gewòntes en Tradiesies in Uje". Sinds januari 2022 is het 'Monopoly Uden' te verkrijgen, waarvoor Cris alle Kans- en Algemeen Fondskaarten heeft geschreven. Verder verzorgd hij al 15 jaar met groot enthousiasme en veel succes het 'Groowt Ujes Diktee'.

Frans Smit, ROAW VLIS

Frans is oprichter van ROAW VLIS. H ij brengt de Brabantse taal onder de aandacht bij diverse doelgroepen die normaliter alleen in ABN communiceren. En ook bij doelgroepen van jongeren generaties die weinig met streektaal hebben. Dit doet hij op een unieke en authentieke wijze.
Bezoek hier het Youtube kanaal van ROAW VLIS

Klaas de Groot, Sprang-Capelle

'Dialect in de schoolklas'. Hij motiveert leerlingen om een ​​​​stukje dialect te schrijven in de schoolkrant. Verder is hij bezig met een woordenboek van Sprang-Capelle met geluidfragmenten. Elk dialect woord kun je horen.
Bezoek hier Dialect in mijn schoolklas

Marja Kivits, Vlijmen

Voor haar originele en authentieke optreden als Marie van de Middelhaai met oa het concert in d'n herd van haar eigen boerderij. En voor haar werk aan het Vlijmens woordenboek, het vastleggen en documenteren van het Haarsteegs, Nieuwkuijks en Vlijmens dialect.
Bezoek hier de website van Marie van de Middelhaai

Noud Bongers, Lith

Noud draagt ​​het dialect in Brabant een warm hart toe. Al meer dan 40 jaar is hij lid van de Heemkundekring Lith. Voor zijn inzet voor het Brabants dialect, zijn cd's en zangoptredens, zijn inzet voor de wandelpaden van Lith en de Zuiderwaterlinie. Verder valt op dat zijn initialen (NB) dezelfde zijn als die van Noord-Brabant (NB).
Bezoek hier de website van Noud Bongers

Diel Feijen, Budel

Voor haar inzet voor het behouden van het Buuls dialect. Jarenlang schreef ze een column in het dialect, in het gewone weekblad. Deze columns zijn gebundeld en de opbrengst daarvan gaat naar een schooltje in Gambia.

Adrie van Ginneken, Sprundel

Hij zorgt ieder jaar een dialectavond,  quizzen etc. En schrijft stukjes op de website in Sprundel.

Henk Meeuwis, Valkenswaard

Henk ontwikkelt een leesplankje speciaal voor Valkenswaard op een website. Op de website  staan ​​twintig video's. worden twintig verschillende klanken uitgesproken én de schrijfwijze staat erbij.
Bezoek hier de website " Lehsplatske"

Gerard de Laat, Nuenen

Hij maakte mooi gevormd en toegankelijkheidswoorden op basis van veel onderzoek naar het Nuenens en Brabants dialect. Uitgave woordenboek 'Zoo prôte wèij in Nuejne mi mekaâr'.

Schup en Schoefel, Zeeland (nbr)

In het Zeelands maandblad kreeg "ut Rookelijzer" een duidelijke rubriek in het dialect: Schup en Schoefel. Zij bespraken alles wat er die maand in het dorp gebeurde. Heemkundekring Zeeland is vorig jaar begonnen om die teksten in te spreken en te publiceren op hun website. Voorzien van een Nederlandse vertaling en de tekst geschreven in het dialect.
Bezoek hier de website Schup en Schoefel

Rooien Bart, Waalwijk / Drunen

Rooien Bart, is een streekroman uit 1963 ziet opnieuw het licht als boek, CD, bier  en concerten en een expositie in huis van Waalwijk.

De Bende van Oss, een rauwe opera

Een rauwe opera over het leven van de Ossenaren in de tijd van "donker Oss". Wij nemen u mee naar de verschillende rangen en standen uit de tijd en schetsen u het leven uit die tijd. Dat alles in de vorm van een rauwe opera waarin (het milieu) wordt gesproken en gezongen wordt in het dialect.

Nieuwe details in werken van Vincent van Gogh, Brabant

Vincent van Gogh schreef een paar duizend brieven. De taal die hij schreef was regelmatig een oude Nederlandse taal, maar ook een persoonlijke West-Brabantse taal uit de regio Zundert aan zijn broer Theo, zus Willemien en moeder Anna Van Gogh-Carbentus. Zijn bijzondere manier van schrijven brengt een logische teweeg bij nieuw gevonden details in meerdere werken. Dit wordt zichtbaar gemaakt tijdens de expo in de Theekoepel van het Arboretum in Oudenbosch in het weekend van 30 juli 2022, de begrafenisdatum van Vincent van Gogh.

Dialectgenootschap De Berregse Kamer, Bergen op Zoom

Het publicaties voor uitgaven , uitgaven van allerhande boeken voor jong en oud . B v. een uitgebreid boek Retteketet en ver'ale, 'n Berregs voorleesboek voor kleine kullekes.

Riny Boeijen, Noord-Oost Brabant

Riny schrijft boeken, toneelstukken, verhalen en columns, bij voorkeur in het dialect van Berghem, het Bèrgs. Draagt ​​​​​​​​​​​​​​zijn werk voor in het theater en bij bijzondere en bijzondere gelegenheden. Is een van de drijvende kracht achter het cultuurcollectief Bèrgs Dur Ut Lint. Verzorgt cursussen om het Brabants dialect in woord en schrift uit te dragen. Heeft enkele jaren een taalquizje in het Bèrgs dialect verzorgd, bij Omroep Brabant. Zet zich in voor het Brabants dialect als (mede)redactielid van Brabants en als juryvoorzitter voor de Willem Ivenprijs.
Waarom: Voor zijn het belangeloze inzet voor Brabants dialect in alle vormen. Riny weet je, met verhalen in z'n moedertaal, op een heel prettig, en soms gevoelige manier te raken.n gewoon umdèttie ie 'm gruwelijk verdient.
Bezoek hier de website Riny Boeijen

Cees van Broekhoven, Bergen op Zoom

Cees is een dragende kracht van de Bergse kamer en zorgt in die hoedanigheid voor de verspreiding van het Bergse dialect. Dat gebeurt door diverse activiteiten zoals het Bergs dictee. Dit jaar heeft de Bergse kamer ook een gepubliceerde uitgave met Bergse verhaaltjes voor kinderen om op die manier de toekomst van het Bergse dialect te verzekeren.

Jan Denissen, Udenhout / Biezenmortel

Jan zet zich al jaren in voor het promoten van het Udenhouts dialect door de verhalen van Pietje Paas en Hannes den Haomer. De verhalen taal neer als een instrument van Brabantse cultuur. Jan is een echte ambassadeur voor het promoten van het dialect.

Sonn Franken, Bergen op Zoom

Sonn Franken is auteur van het boek "De avonturen van drieste Dirk". Hij schreef het boek juist om het verleden in al zijn facetten te bewaren voor de volgende generatie, met recht een venster op ons verleden.

Suzanne Rockx, Roosendaal

Suzanne van Bio Suus is een creatieve duizendpoot. Met haar tullepetaonse kaarten in het project "tullepetéére kunde léére" heeft ze heel wat kinderen en volwassen de Roosendaalse taol bijgebracht. Suzanne heeft Tullepetaonse Taolkaorten gemaakt. Roosendaals dialect in woord en beeld. Bij deze taolkaorten heeft zij veel lesmateriaal gemaakt voor verschillende vakken van de basisschool. En geeft zij workshops om op een speelse manier met het Roosendaals dialect in aanraking te komen.
Bezoek h ier de website van Tullepetéére kunde Léére!

Stichting Brabants

Stichting Brabants heeft 9 jaar geleden voortzetting van het tijdschrift Brabants mogelijk gemaakt. Tevens 4 jaar geleden voortzetting van het verliesgevende Brabants boekske nog vier jaar mogelijk gemaakt. De Stichting steunt de kennis van dit cultureel erfgoed verbreiden. Die willen we willen bereiken door het organiseren van culturele evenementen waarin die taal in poëzie en proza ​​centrale staat.

Patrick Marcelissen, WC-Experience

Patrick is al 33 jaar frontman van de bekende WC Experience uit Raamsdonkveer (Ut Fèr). Hij bezingt daar in 't Fèr dialect de dingen des levens. En zet zalen, feesttenten en festivals mee op z'n kop!

Arian Compen, Cranendonck

Eigenaar Wauwie.com en Tonpraten.nl, Coördinator Cultuur bij Gemeente Cranendonck, Tekstschrijver, Comedian, Tonprater, Columnist, Redacteur, Planner en Organisator. Deze echte Brabander zet zich in voor het behouden van dialect, cultuur, tot veel meer. Zie oa projecten: Tonpraten.nl / Zurrik.com / Geschiedenisvermaakt.nl / Carnavals Cup Cranendonck - CCC / Brabaret.com

Antoon Buiting, Meijerijstad

Antoon verzorgt lezingen voor jong en oud en heeft een radioprogramma voor Omroep Meierij. Daarnaast is hij docent bij Rooilogie. Al zijn conversaties op die plekken en ook daarbuiten is in dialect. Daarnaast schrijft hij boeiende verhalen over vroeger en nu in dialect. Antoon is een waar ambassadeur voor onze Brabantse taalcultuur!
Bezoek  hier voor een meierijs verhaal 

Ine Krielen, Zevenbergen, West-Brabant

Zij is schrijfster van het boek "OP Z'N ZEUVENBERREGS GEZEED", Een boek met Zevenbergse dialectwoorden en gezegden en een dialectspelling. Verder schreef ze nog talloze stukken voor het Zevenbergse Mauwbal, toneelstukken oa over het beleg van Zeven ( 700 jaar bestaan), Carnavalsliederen, en r instrumenten stukken voor Oud Nieuws, het tijdschrift van de Heemkundekring Willen van Strijen.

Pim Velthuijs, Zuid-Oost Brabant

Pim is nu al een aantal jaren bezig als Tonprater. Een mooie Brabantse traditie. Hij brengt de mooie Brabantse taal ter gehore dmv van zijn Buuts.
Bezoek hier de website van Pim Velthuijs

"RoekOe Brabant"

Al vanaf 2010 beheert George van der Pluym de pagina 'RoekOe Brabant' op Facebook (80.000 volgers), Instagram (10.000 volgers) en YouTube (1250 volgers). Alles wordt in het Algemeen Beschaafd Brabants (ABB) op de riet welbekende zwarte tegelkes met rood/wit kader geschreven. Door zijn grote bereik draagt ​​hij bij aan het in stand houden van ons mooie dialect. Zeker de moeite waard om te bekijken en te gaan volgen!

Hennie de Groot, Eindhoven, Brabant

Hennie houdt van het dialect  levendig via een Facebook pagina "Brabantse streektaal" Er komt regelmatig een prachtig verhaal van een spreuk voorbij.

Willem JM Beerendonk, Best

Willem is voorzitter van de dialect werkgroep van erfgoedvereniging Dye van Best. Zij bevat beknopte woorden die eerder in het beste zijn gebruikt en plaatsen deze op de website en publiceren ze in de nieuwsbrief. In het kwartaalblad onderhoudt Willem een ​​rubriek over het Best dialect. Willem heeft voor Omroep Brabant geruime tijd een verhaaltje in het Bests dialect voorgedragen. Deze zijn tevens te bekijken op de website van Dye van Best.
Bezoek hier de website van erfgoedvereniging Dye van Best

Henk Janssen, Oss

Voor zijn functie als voorzitter bij de stichting Brabants. Stichting Brabants is de basis van het tijdschrift Brabants dat zijn negende jaar in gaat. Bovendien heeft deze stichting het Brabants boeken uitgegeven. 

Werkgroep Tongval Heemkundekring Weerderheem, Valkenswaard

Voor het vastleggen van het lokale dialect. Verhalen en gedichten die  jaarlijks worden gebundeld in een uitgave "Goed gebekt in dialect". Dit jaar staat de 20ste uitgave op het programma.

Wim Vos, Gemert

Voor zijn inzet voor het Gimmerse dialect. Hij is voorzitter van de dialectgroep Gimmerts dialect. Enkele publicaties in boekvorm zoals, Gemerts woordenboek, Gids boerenbondmuseum, Verhoale van Gimmerse Vertéllers. Hij is de organisator en initiatiefnemer Grooët  Gimmers  Dikteej  op 12 april 2022 voor de 23ste keer wordt gehouden.

Team Wolfsweide, Rijen

Teamwolfsweide is een groep vrienden die een evenementen organisatie zijn gestart voor jongeren in de omgeving Rijen. Ze zetten zich in voor jongeren die het in de Corona tijd moeilijk hadden. Hierbij moet je denken aan online evenementen.  

JW. Roy, Brabant

Het levend houden van de Brabantse taal door heel Nederland via zijn n ostalgisch muziekalbum én boek "Kouwe Kermis"
Bezoek hier de website van JW. Roy

Hein Augustein, Brabant

De Brabantse singer-songwriter Hein Augustijn heeft een cd uitgebracht " Mèskes meej 'n zaachte g" ook te zien op You-Tube . Hij timmert aan de weg om meer bekendheid te krijgen met zijn zelfgeschreven teksten en liedjes.
Bezoek hier de website van Hein Augustijn 

Wonderfoon  Peellandse Dialecten /  Memoryspel 'Witte nog?'

De Wonderfoon Peellandse Dialecten van Museum Klok & Peel is een museale opstelling waarin op speelse wijze een Peellandse cultuurhistorie wordt belicht. De Peel was eeuwenlang een barrière voor de mensen aan weerszijden van het moeras. Het was een natuurlijke grens, niet alleen tussen gemeenten, maar ook tussen provincies, zelfs tussen landen. Een gevolg hiervan is dat lokale dialecten er enorm van elkaar kunnen verschillen. Niet alleen de Brabantse versus de Limburgse Peeldialecten, maar ook de lokale dialecten onderling.

In het huidige tijds verdwijnen oude dialecten als sneeuw voor de zon. Museum Klok & Peel wil als immaterieel erfgoed bewaren via de Wonderfoon. Dat is een ouderwetse met bakelieten wandtelefoon draaischijf. kan historisch de museumbezoeker zich laten toespreken in een authentiek lokaal Peellands naar keuze. Diverse dialectsprekers aan de andere van de kant van de lijn vertellen in hun eigen Brabantse van Limburgse Peeldialect de laatste dorpsroddel van belichten een van de vijf andere herkenbare thema's. De Wonderfoon is ontwikkeld in samenwerking met diverse Peellandse heemkundigen.

Museum Klok & Peel hoopt dat de Wonderfoon museumbezoekers van alle leeftijden aanspreekt. Om de jongste museumbezoekers thuis alvast een beetje te laten nog aan dialect heeft het museum complementair het online memoryspel ' Witte?' ontwikkeld op basis van het aloude leesplankje in een versie van het Astense dialect.
Bezoek hier de website van Museum Klok & Peel online4kids

Jolande van Lith, Brabant

Jolande van Lith schreef 2 bundels gerichte op kunstenaars uit Brabant: "Wat Woorden voor Vincent van Gogh" en "Twee blikken gele verf en eigen zinnen".  De liefde voor Brabant en het geschreven woord worden gecombineerd met een derde gedichtenbundel "Waarom ik tranen druip".  Een  zeer persoonlijke zoektocht en ode aan haar moeder. Van Lith grijpt haar Bossche roots , die ze zo koestert, vol bieten. En tovert opnieuw een literaire aangrijpende zoektocht.  
Bezoek hier de website van Jolande van Lith

Boerenbondsmuseum, Gemert

Het Boerenbondsmuseum is een weergave van een Brabants dorp aan het begin van de vorige eeuw. Door de authentiek ingerichte boerderijen, het gezellige dorpsplein met ambachtshuisjes en boerderijtjes, eens schooltje en een werkende fabriekjes waan je op het Brabantse anno 1900.
Klik hier voor de website van het Boerenbondsmuseum 
  

Et Schreefatteljee, Tilburg

Een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en de Stichting Tilburgse Taol heeft sinds 2016 een aantal enthousiastelingen bij elkaar gebracht, die samen onder de naam 'Et Schrèèfatteljee'  korte verhaaltjes en gedichtjes schrijven in de  Tilburgse Taol.
Bezoek hier de website van Et Schreefatteljee

’T Bèès’s, Best

Ludiek muziek: Liekes van Bèst en rondalum, in ‘t dialect.
Allenig via You tube te véénne via Driek Ding en/of Driekonningenlied 1951