Jurylid Petra Robben

Petra Robben (Berkel-Enschot 1961) is cultuurwetenschapper en houdt zich op diverse vlakken bezig met erfgoed. Zo is zij stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg en ontwikkelde zij een ‘kijkdepot’ om de collectie meer van, voor en door de Tilburgers te maken. Daarbij is zij coördinator van Erfgoed Tilburg en legde zij mede de basis voor het TijdLab in de LocHal dat een samenwerking is tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en Stadsmuseum Tilburg. Petra schrijft veel over erfgoed, waarvan het meest recent de publicatie "ErfgoedMakers. Fonds Erfgoed Tilburg 2017-2020" (Tilburg 2020).


Fotograaf: Pix4Profs/ Jan Stads

Dynamiek en maakbaarheid van erfgoed staan bij mij centraal. Vaak zien we erfgoed als een statisch gegeven dat we moeten koesteren en doorgeven aan volgende generaties. In mijn optiek behoeft erfgoed een voortdurende herijking om te zien of het nog wel passend is voor deze tijd en de volgende generaties. Erfgoed geef je dan ook bewust en kritisch door.

Erfgoed maken, bewaren en doorgeven is een proces dat gebaseerd is op collectieve betrokkenheid. Daarbij zijn verdieping en onderzoek nodig, evenals creatieve en aantrekkelijke overdrachtsvormen. Zo maakten we in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) samen met de Stichting Tilburgse Taol en vele Tilburgers een eigentijdse dialectleesplank, vormgegeven door kunstenaars. Het resultaat is dat veel Tilburgers zich betrokken voelen bij het creëren van nieuw fris en vormgegeven erfgoed dat tot de verbeelding spreekt. Om deze dynamiek en creatieve processen rondom erfgoed te duiden, bedacht ik de term 'ErfgoedMakers'.

Op de vraag van Erfgoed Brabant om jurylid te zijn, zei ik meteen 'ja’. Ik heb veel ervaring met erfgoed en het werken met community’s. Ik bewonder de tomeloze inzet en betrokkenheid van alle erfgoedverenigingen evenals de emancipatiebewegingen van erfgoedgemeenschappen met een migratie-achtergrond die in mijn optiek nog onderbelicht zijn als we spreken over de geschiedenis van Brabant. Voorts heb ik ervaring met de waardering en subsidiëring van erfgoedprojecten. In Tilburg stelde de gemeente een fonds in dat wij vanuit Stadsmuseum Tilburg beheren. Drie keer per jaar komen er veel creatieve aanvragen binnen die we vanuit een adviescommissie beoordelen. Hoe meer bottom up, draagvlak vanuit de gemeenschap en hoe meer creativiteit, des te beter. Dit stimuleringsfonds droeg in Tilburg bij aan een levendige community en beleving van het erfgoed. Met de prijzen Brabants Lof en Brabantse BeLofte ben ik ervan overtuigd dat we het erfgoed in de hele provincie op een hoger niveau kunnen tillen.

Ik ben een echte Brabantse. Mijn jeugd speelde zich af in Berkel-Enschot, mijn liefde, vriendschappen, werkzame en culturele leven in Tilburg. Het lied ‘Brabant’ raakt me nog altijd. De kracht van onze provincie en het gevoel dat ik erbij hoor, dat gun ik alle Brabanders, erfgoedverenigingen, erfgoedgemeenschappen én onze jongeren. Lof of een belofte? Erfgoed, we maken het in Brabant!

Klik hier om de website van Stadsmuseum Tilburg te bezoeken.