Bekijk de filmpjes van de 3 genomineerde projecten van de Brabantse Erfgoedprijs 2019

De jury nomineerde drie projecten genomineerd voor de Brabantse Erfgoedprijs 2019: Herbeleving schijnvliegveld De Kiek, HomeComputerMuseum en Hop van Altena. Publieksstemmen bepaalden de uiteindelijke winnaar: het HomeComputerMuseum uit Helmond.  

Herbeleving schijnvliegveld De Kiek

Een plek om te bezinnen en de vrijheid te vieren.
In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in gebruik. Om te voorkomen dat dit vliegveld vernietigd zou worden door bombardementen van de geallieerden, is tussen Alphen en Riel het schijnvliegveld De Kiek gerealiseerd. Herbeleving schijnvliegveld De Kiek wil de verhalen van het schijnvliegveld zichtbaar en beleefbaar maken door inrichting van het gebied, het opknappen van de bunker, het plaatsen van een vliegtuig en het vertellen van dit bijzondere verhaal via informatiepanelen. Ze werken daarbij samen met Brabantse kunstenaars, veteranen, heemkundekringen en diverse verenigingen en burgers.

HomeComputerMuseum 

Een nostalgische tijdreis middels computers.
Het HomeComputerMuseum richt zich op het preserveren, documenteren en interactief presenteren van de geschiedenis van de (thuis)computer vanaf 1975 tot nu. Veel bekende computermerken waren van Brabantse makelij. Een bezoek aan het museum is een nostalgische tijdreis middels computers. Naast de museale functie, houdt het museum zich ook bezig met de verkoop en reparatie van computers en het begeleiden van mensen met een beperking. Hierbij worden met name mensen met een autisme spectrum stoornis naar een betaalde baan geholpen. 

Hop van Altena

Hop verbroedert
Al in de 14de eeuw was er hopteelt in Altena en was deze streek dé hopleverancier voor Hollandse en Brabantse brouwerssteden. De stichting Hop van Altena wil deze historische hoptraditie weer doen herleven en hophoven opnieuw in het landschap introduceren. Op basis van historisch onderzoek wil de stichting Altena profileren als hét hopeiland waar je de historische hopteelt kan beleven. Met behulp van vele vrijwilligers worden op diverse plaatsen in Altena nieuwe hophoven aangelegd. Het project zorgt voor verbroedering op het eiland dat onlangs met een gemeentelijke fusie te maken kreeg.

 

 

 

  
Onderdeel van:
Brabantse Erfgoedprijs