Thema Herinneringscultuur

Herinneringscultuur bevindt zich op het snijvlak van geschiedenis en herdenken: welke betekenis geven wij aan het verleden? Welk verleden is voor ons belangrijk en vormend? Wat zegt het verleden over ons? De antwoorden op die vragen helpen ons bij het vormen van een herinneringscultuur die onderdeel is van onze identiteit.

Bij het nader bekijken van herinneringsculturen blijkt dat een complex en meervoudig interpreteerbaar verleden vaak versimpeld wordt weergegeven in tegenstellingen:  wij-zij, vriend-vijand en goed-fout.

In de historische werkelijkheid komen zulke scherpe tegenstellingen zelden voor. Binnen het thema herinneringscultuur van de programmalijn Verhalen van Vriend en Vijand willen we de vinger leggen op deze schijnbare tegenstellingen. Hoe wij omgaan met het verleden zegt immers ook iets over onszelf.

Symposium 'Herdenken blijft een opgave'

Een eerste bijeenkomst binnen dit thema was het symposium 'Herdenken blijft een opgave' over herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog.

Hieronder vindt u beeldmateriaal, publicaties en achtergronden bij het symposium.

Lees het verslag van de dag.

Filmbeelden Tweede Provinciale Herdenking, Waalre (28 oktober 1945) © Brabant-Collectie, Tilburg University / Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden te Waalre

Powerpointpresentatie

Bekijk hier de presentatie van Esther Captain, Nationaal Comité 4 & 5 mei.

In het nieuws

In de media verschijnen regelmatig artikelen over herdenken en herinneren. Wij hebben een aantal interessante artikelen voor u op een rij gezet.