Verhalen van Vriend en Vijand 2015 - Projecten en activiteiten

Symposium 'Herdenken blijft een opgave' 

Hoe zorgen we ervoor dat nieuwe generaties betrokken blijven bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en tegelijkertijd de ruimte krijgen om hier hun eigen betekenis en invulling aan te geven? Die vraag stond centraal tijdens het symposium op 9 april 2015 dat de Erfgoed Brabant Academie in de Spoorzone in Tilburg organiseerde. Klik hier voor meer informatie over het symposium 'Herdenken blijft een opgave'.

Twee eeuwen Noord-Brabant - De frietgrens en de Brabantse identiteit 

De culturele verschillen tussen het zuiden en het noorden van Nederland, tussen ‘beneden en boven de grote rivieren’ bestaan nog steeds. Deze grenzen manifesteren zich op allerlei manieren in Brabant, maar vooral ook in de Brabantse identiteit. Zo ook in een 'frietgrens', die overeen komt met de grens tussen Noord- en Zuid-Nederland, beneden en boven de grote rivieren. Ten noorden hiervan zegt met ‘patat’, ten zuiden ‘friet’. Klik hier voor meer informatie over de frietgrens en de Brabantse identiteit.

Landkunst op de Spinolazaschans 

Natuur, kunst en erfgoed vonden elkaar op de Spinolaschans, een onderdeel van de Zuiderwaterlinie. In de prachtige, verscholen natuur vlakbij Breda vonden er ontmoetingen plaats tussen zeven kunstenaars, een dansgezelschap en het publiek, dat kon participeren in de verschillende activiteiten, zoals een tekenworkshop en een verhalenproject. Klik hier voor meer informatie over landkunst op de Spinolazaschans.