Namen en Nummers Tilburg - Oproep Spoken Word-dichter

In het kader van het project Namen en Nummers Tilburg organiseren Verhalis en partners op 3 september 2021 een herdenking van de ruim honderdveertig Tilburgse Holocaust slachtoffers in het Spoorpark in Tilburg. De organisatie wil hier een podium bieden aan een jonge Spoken Word-dichter die een gedicht wil maken en voordragen op deze herdenking.

De organisatie zoekt iemand met passie voor taal en enthousiasme over Namen en Nummers Tilburg. Je hoeft geen ervaring te hebben. Je kunt een gedicht inzenden als je jonger bent dan 30 jaar en een band heeft met de regio Tilburg. Klik hier voor informatie over het herdenkingsproject Namen en Nummers Tilburg.

Het gedicht

Uitgangspunt voor het gedicht is de brief die de Tilburgse joden in de bus kregen en die voor velen de aankondiging was van een niet vermoedde moord.

Lengte van de voordracht: tussen 1 en 3 minuten

Begeleiding

Verhalis organiseert een online informatiebijeenkomst waarin meer wordt verteld over de herdenking en over wat er gebeurd is met de jodenvervolging in Tilburg. Ook is er een professionele Spoken Word-artiest die tips geeft over het maken van een gedicht en hoe je het voor kunt dragen. Als je gekozen wordt, kun je door deze dichter gecoacht worden voor je optreden.

Stappenplan

  1. Klik hier om de brief uit 1942 te lezen. 
  2. Geef je op voor de online informatiebijeenkomst op 14 juni 2021 via info@verhalis.nl (niet verplicht).
  3. Doe onderzoek naar de gebeurtenissen in Tilburg tijdens de oorlog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze site. 
  4. Lees persoonlijke verhalen over Tilburgse slachtoffers op JoodsMonument.nl.
  5. Schrijf je gedicht en maak van jezelf een video terwijl je het gedicht voordraagt.
  6. Stuur vóór 15 juli 2021 je video - bij voorkeur via een YouTube-link - naar info@verhalis.nl.
  7. Zet de tekst van het gedicht in de beschrijving op YouTube.
©2021 Erfgoed Brabant