Namen en Nummers Tilburg

Met Namen en Nummers Tilburg worden de honderdveertig Holocaustslachtoffers afkomstig uit Tilburg herdacht

Erfgoed Brabant is één van de partners in het herdenkingsproject Namen en Nummers Tilburg. Op 3 september 2021 werd een tijdelijk monument gemaakt voor de ruim honderdveertig Joodse mede-Tilburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit de stad. Deelnemers aan deze herdenking ontfermden zich over één van de slachtoffers en maakten thuis voor hem of haar een naambordje dat werd gebruikt bij het herdenkingsritueel op 3 september in het Spoorpark. De deelnemers plaatsten het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van Tilburg. Zo werden de buurtbewoners van toen symbolisch thuisgebracht. Lees hier het artikel dat Erfgoed Brabant-medewerker Rianne Walet schreef over de herdenking.

Klik hier om de website NamenEnNummers.nl te bezoeken.

Voorgeschiedenis Namen en Nummers

Namen en Nummers Tilburg komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers van Ida van der Lee, waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. Vanwege de coronapandemie hebben deelnemers in Amsterdam in 2020 thuis naambordjes gemaakt. Dat pakte heel goed uit en daarmee was het concept voor een landelijk vervolg geboren. Hieruit is het idee ontstaan om Namen en Nummers door te zetten naar andere buurten in Amsterdam en andere steden in Nederland zodat uiteindelijk álle 102.000 joodse holocaust slachtoffers individueel en indien mogelijk collectief worden herdacht. 

Partners

Namen en Nummers Tilburg is een project van Verhalis. Betrokken partners zijn: 

  • Ida van der Lee, initiatiefnemer Namen en Nummers, beeldend kunstenaar
  • Erfgoed Brabant, Frank van Doorn, prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld
  • Art-Fact, Judith Ensel
  • Stadsmuseum Tilburg, Petra Robben
  • Wijkraad Noordhoek
  • Guus Voermans, beeldend kunstenaar

Traject ID

Erfgoed Brabant is één van de partners van Namen en Nummers Tilburg. In de missie en visie van Erfgoed Brabant is een grote rol weggelegd voor diversiteit, toegankelijkheid en inclusie. Dit krijgt vorm in Traject ID. Het project Namen en Nummers Tilburg is binnen Erfgoed Brabant ondergebracht bij Traject ID. Met het project worden nog niet vertelde verhalen zichtbaar gemaakt. Op deze manier draagt Namen en Nummers van Tilburg bij aan een meer inclusief verhaal. Klik hier voor meer informatie over Traject ID.

 

 


Verantwoordelijke medewerker(s)
Frank van Doorn
Frank van Doorn
Projectmedewerker
Bekijk profiel