Levensloop Brabant

Een project over belangrijke overgangsmomenten in het leven van mensen

Het project 'Levensloop Brabant' is onderdeel van de programmalijn Volkscultuur van de Provincie Noord-Brabant en werd tussen 2009-2012 uitgevoerd. Met het project wilden we bijdragen aan de verkenning, zichtbaarheid, duiding én verbeelding van de cultuurkenmerken van de huidige samenleving in Brabant.

Het project 'Levensloop Brabant' bestond uit verhalen van en door Brabanders. Met tentoonstellingen, portals, films, publieksuitgaven en publicaties werd een beeld geschetst van de manier waarop Brabanders hun dagelijks leven vormgeven en hoe zij dat tussen 1950-1980 deden. 'Levensloop Brabant' bestond uit drie deelprojecten: 

  • 'Baby's in Brabant' was een project (2010) over zwangerschap, kraamtijd en ouderschap. Maar ook over ongewenste zwangerschap en ongewenste kinderloosheid. Zowel ouderen als jongeren vertelden over hun omgang met blijde en verdrietige ervaringen. 
    Erfgoed Brabant maakte een boek over zwangerschap en kraamtijd, "Baby’s in Brabant". Klik hier om de PDF "Baby's in Brabant" te downloaden. Ook maakte Erfgoed Brabant zes films over droevige verhalen rond zwangerschap en geboorte, met de titel "In blijde verwachting?". 

  • 'Jong in Brabant' ging in 2011 van start. Door oude en nieuwe filmbeelden te mixen, werd zichtbaar hoe jong zijn in Brabant is veranderd. Jongeren uit Aalst, Berkel-Enschot en Etten-Leur combineerden eigen filmbeelden met historisch beeldmateriaal van filmmaker Adolfs. Adolfs liet tussen 1950-1970 zo’n 1500 Nederlandse dorpen op film vastleggen.

  • 'Senioren in Brabant' was het laatste project en vond plaats in 2012. Het ging over senioren die verhuizen naar een zorgcentrum of verzorgingshuis en daardoor vaak afscheid moeten nemen van een groot deel van hun inboedel. Voor het boek "Hebben&Houden" fotografeerden we hun meest dierbare voorwerpen en vroegen we hen hoe het was geweest om afscheid te nemen van een van hun hebben en houden. Ook maakten we een reizende expositie en een film over de spullen die achterbleven.
    Klik hier om de PDF van "Hebben&Houden" te downloaden.

Voor 'Levensloop Brabant' heeft Erfgoed Brabant samengewerkt met onder meer Stichting Ambulante Fiom, Freya, de Katholieke Bond voor Ouderen Brabant en verschillende verzorgingstehuizen. 

beeld regionaal archief tilburg.jpgBron: Regionaal Archief Tilburg.


Verantwoordelijke medewerker(s)