Kracht van erfgoedgemeenschappen

Onderzoek naar het succes en het effect van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving.

Noord-Brabant kent veel vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behouden, doorgeven en transformeren van erfgoed. Deze zogenaamde erfgoedvrijwilligers verenigen zich vaak in sociaal verband en zetten zich op vrijwillige basis in hun vrije tijd in voor erfgoed. Erfgoed Brabant liet Het PON een kwalitatief onderzoek uitvoeren naar het succes van dit soort gemeenschappen in Noord-Brabant. Het onderzoeksverslag vindt u hier. Van vier andere gemeenschappen maakten we korte films. We volgden de vrijwilligers in hun dagelijkse bezigheden en tijdens de voorbereidingen van een erfgoedevenement.

Maria Ommegang
Kunstenares Anne-Marie Dagelinckx probeert het levenswerk van haar vader voort te zetten. Hij speelde een belangrijke rol in het bestuur van de Maria Ommegang, een dankstoet ter ere van Maria in Bergen op Zoom. Anne-Maries vader is inmiddels overleden en zij wil graag met anderen deze traditie voortzetten. Maar lukt het haar om het werk van haar vader voort te zetten en tegelijkertijd te vernieuwen?

Het Witte Kasteel
Als klein jongetje speelde Jos van Leeuwen met zijn vriendjes stiekem op het terrein van Het Witte Kasteel en verstopte hij zich voor de ‘freule’ (de jonkvrouw). Sinds een aantal jaren is hij als vrijwilliger terug op het kasteel. Hij zorgt samen met anderen voor het onderhoud van het terrein en de gebouwen. Dat is nodig want de tuin was totaal overwoekerd, er was veel achterstallig onderhoud en er moest veel gebeuren. Kijk mee hoe de vrijwilligers dit samen met sponsoren, de gemeente Loon op Zand en de provincie Noord-Brabant voor elkaar krijgen.

Bèrge dur ut Lint
Riny Boeijen is voorzitter van Bèrge dur ut Lint, een groep mannen die zich als ‘echte’ mannen wil kunnen gedragen. Maar ze zijn niet alleen bezig met gezelligheid, ze zetten zich ook in voor het lokale erfgoed van het Brabantse dorpje Berghem. De projecten van Bèrge dur ut Lint gaan vaak over het lokale dialect, dialect is voor Riny heel belangrijk omdat dit de taal is waarin hij is opgegroeid en zich het beste kan uitdrukken. Maar kan hij het dialect tegen de vernieuwingen van deze tijd beschermen? En waarom mogen er geen vrouwen meedoen?

Bergsche Battery
De vierentwintigjarige Simon Corstjens is student bouwkunde en heeft een passie voor geschiedenis. Hij houdt ervan zich in zijn vrije tijd te verkleden en met zijn makkers de Bergsche Battery, de stadsmilitie uit 1593 van Geertruidenberg, na te spelen. Het liefst steekt hij ieder weekend met de leden van zijn vereniging de kanonnen af. Simon is voorzitter van de vereniging en vindt het heel belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij de groep, van jong tot oud. Hoe zorgt hij ervoor dat er voor iedereen een plek is bij de Battery?

Bekijk hieronder het interview met Simon Korstjens (Bergsche Battery) en Mariëlle Tuinder (Het PON).

Op donderdag 16 november 2017 organiseerde Erfgoed Brabant een congres over de kracht van erfgoedgemeenschappen.

 

 

 


 


Verantwoordelijke medewerker(s)
Monique Groot
Monique Groot
Projectleider
Bekijk profiel
Marloes van de Hei
Marloes van de Hei
Projectmedewerker
Bekijk profiel
 
©2018 Erfgoed Brabant