Koerstafels

Samen de koers in het Brabantse erfgoedveld uitzetten! 

Het werken met erfgoed is mooi, uitdagend en inspirerend voor velen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor hoe wij dat als samenleving samen kunnen blijven doen. Wie bepaalt wat er op de agenda staat, welke mensen doen mee en wat voor onderwerpen worden belangrijk gevonden? Met andere woorden: wie bepaalt de koers?

Bij Erfgoed Brabant stellen wij ons deze vraag ook. We merken dat er veel kennis en kunde in het erfgoedveld zit waar wij van kunnen leren en waar wij op aan kunnen sluiten. Daarom werkt Erfgoed Brabant ook intensief (mee) aan projecten die raken aan inclusie, diversiteit en participatie zoals erfgoedvrijwilliger.nl, “Faro” en Traject ID. Hier spelen actuele onderwerpen die vanuit een breder maatschappelijk oogpunt relevant zijn voor ons veld en waarover we de dialoog kunnen starten. Erfgoed Brabant draagt daaraan bij met onder andere de Koerstafels, met het motto: “Op koers met Erfgoed Brabant – een ronde door het erfgoedveld”.

Hans van Sleuwen - Meierijsche Museumboerderij Heeswijk-Dinther
"Mijn verwachting was dat de Koerstafel vooral iets zou zijn voor de "grote jongens" onder de musea. Maar iedereen werd gelijkwaardig in de discussie betrokken."

In vijf Koerstafels gingen we in het voorjaar van 2021 met elkaar in gesprek over onderstaande thema’s. Een gespreksleider zorgde voor een prettig verloop zodat iedereen een actieve bijdrage kon leveren. De opbrengsten werden verzameld in zogenaamde Praatplaten die u op de pagina van de betreffende bijeenkomst kunt raadplegen. De Praatplaten zijn in samenwerking met Tiemen de Blanken van Tegenwoordige tijd tot stand gekomen. Klik hier om de website van Tegenwoordige tijd te bezoeken.

We bogen ons over een reeks van uiteenlopende thema's:

Lees de column van Erfgoed Brabant-medewerker Riane Walet. Vanuit het Faro-project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was zij betrokken bij de organisatie van de vijf Koerstafels.