Lesmateriaal onder de loep

Van theorie naar praktijk
De publicatie van de handleiding voor leerkrachten Wijzer met erfgoededucatie was voor Erfgoed Brabant aanleiding om ook het eigen lesmateriaal onder de loep te nemen. In de afgelopen jaren heeft Erfgoed Brabant voor alle groepen van het basisonderwijs en voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs lesmateriaal ontwikkeld.

Al deze projecten zijn ontwikkeld vanuit het oogpunt om goede erfgoededucatie te maken, maar sommige projecten gaan al heel wat jaren mee. We bekeken ons eigen aanbod aan de hand van de leerdoelen voor erfgoededucatie uit de Wijzer en de actuele ontwikkelingen in het onderwijs en stelden onszelf de vraag: wat zou er nog beter kunnen?

We zijn inmiddels begonnen met het onder handen nemen van onze projecten. De komende jaren gaan we hier mee verder.

Jet en Jan
Het eerste project dat een opfrisbeurt kreeg was het project Op stap met Jet en Jan, jong in 1910. Dit project is ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht en in 2005 door ons overgenomen. In de tien jaar daarna is Jet en Jan door Erfgoed Brabant over de provincie uitgerold. Er zijn lokale versies gemaakt voor maar liefst 42 gemeenten samen met 24 verschillende musea en heemkunderkingen in de hele provincie, van Steenbergen tot Boxmeer. 

Omdat we elk jaar evalueren met de musea, heemkundekringen, marktplaatsen cultuureducatie en deelnemende docenten hadden we een schat aan informatie over het gebruik en de waardering van het project. De uitkomsten van de evaluaties en enquêtes - samen de leerdoelen voor erfgoededucatie - gaf ons genoeg aanknopingspunten om het project te herzien.

Het behouden van het activiteitencircuit stond bovenaan ons lijstje. De lessen daar omheen zijn compacter geworden. Het project is meer een geheel waarin dagelijks leven vroeger en nu worden vergeleken. Het resultaat is een vernieuwde Jet en Jan die weer jaren mee kan. 

Ontwikkeling lessen door Bureau Mevrouw Hoeven
Vormgeving door Maartse Hazen

De Romeinen in Noord-Brabant
De Romeinen in Noord-Brabant is het langstlopende project van Erfgoed Brabant. Ontwikkeld halverwege de jaren negentig is de leskist met Romeinse voorwerpen nog altijd populair. De grote rode kist met replica's en authentieke voorwerpen uit de Romeinse tijd wordt op zo'n 30 plekken in Noord-Brabant uitgeleend aan middelbare scholen en het basisonderwijs. De kist zelf kan nog jaren mee maar de docentenhandleiding en werkbladen konden wel een opfrisbeurt gebruiken. 

De opzet van de lessen bleek nog altijd ijzersterk, bleek uit een rondvraag onder gebruikers van de leskist. Daar is dan ook niets aan veranderd. De handleiding biedt een complete set lessen en een aantal lessuggesties, maar vooral veel ruimte voor de leerkracht om zelf te bepalen hoe hij of zij met de voorwerpen in de klas aan de slag gaat. De kist vertelt het verhaal van de Romeinen in de provincie Noord-Brabant en is daarmee een mooie aanvulling op de lessen over het Romeinse Rijk in de methoden. 

De handleiding en de werkbladen zijn opnieuw vormgegeven en alles is overzichtelijker gemaakt. Er is nu een complete map voor Basisonderwijs en een complete map voor Voortgezet onderwijs. De voorwerpen en de lessen in de handleiding geven een leerkracht de ruimte de kist te gebruiken op vele manieren en bij alle methodes.

Vormgeving door Maartse Hazen

Naar Investeringsprogramma >


Verantwoordelijke medewerker(s)
Dieuwertje de Nigtere
Dieuwertje de Nigtere
Projectmedewerker
Bekijk profiel
Ninke van der Heijden
Ninke van der Heijden
Projectleider
Bekijk profiel
Tera Uijtdewilligen
Tera Uijtdewilligen
Projectleider
Bekijk profiel
 
©2020 Erfgoed Brabant