Editie 2019

Het HomeComputerMuseum wint de Brabantse Erfgoedprijs 2019

De winnaars van de Brabantse erfgoedprijs 2019: het HomeComputerMuseum uit Helmond.
Foto: Merijn Sitsen


De Brabantse Erfgoedprijs werd in 2019 gewonnen door het HomeComputerMuseum. Het museum ontving de prijs op 7 november 2019 tijdens de feestelijk award ceremony in DePetrus in Vught uit handen van gedeputeerde Marianne van der Sloot. Maak kennis met de jury, lees het juryrapport, kom alles te weten over het indienings- en juryproces en de criteria, lees alles over de ingediende projecten van 2019 en bekijk de filmpjes van de drie genomineerden.

Over de prijswinnaar: het HomeComputerMuseum
1707 van de 3574 uitgebrachte publieksstemmen gingen naar het HomeComputerMuseum. In het museum staat het relatief nieuwe, maar steeds belangrijker wordende digitale erfgoed centraal. In het museum maakt de bezoeker een nostalgische tijdreis langs de ontwikkelingsgeschiedenis van de homecomputer. Het geeft de jongere bezoeker het besef dat wat nu zo gewoon en alomtegenwoordig is, veertig jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. Naast aandacht voor dit nieuwe erfgoed, heeft het museum ook oog voor sociaal ondernemen. Met hulp van mensen met een beperking, worden oude (home)computers opgeknapt om een plek te krijgen in het museum of om tegen een aantrekkelijke prijs te worden verkocht aan mensen met een krappe beurs. Deze mooie verbinding tussen nieuw erfgoed en sociale doelstellingen sprak de jury aan.


Sterke concurrentie: Hop van Altena en Herbeleving schijnvliegveld De Kiek
Uit 56 inzendingen bleven er na een stevig juryproces drie projecten over. Naast het winnende HomeComputerMuseum, waren dat Hop van Altena en Herbeleving schijnvliegveld De Kiek. Hop van Altena wil de nieuwe gemeente Altena profileren als hèt hopeiland waar je de historische hopteelt kan beleven. De jury waardeerde de enorme betrokkenheid en dynamiek in dit project, dat een relatief onbekend stukje Brabant en een verloren gegane traditie weer sterk op de kaart zet. Herbeleving schijnvliegveld De Kiek wil het bijzondere verhaal van het schijnvliegveld uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en beleefbaar maken. De jury sprak haar bewondering uit voor de daadkracht en visie, waarmee het voorheen verwaarloosde Tweede Wereldoorlog erfgoed door vrijwilligers in korte tijd is getransformeerd tot een fijne pleisterplaats waar het publiek in contact kan komen met dit bijzondere stukje geschiedenis. Het publiek bepaalde de uiteindelijke winnaar en koos voor het HomeComputerMuseum. 

Meer informatie over de Brabantse Erfgoedprijs vindt u hier

Bewaren

©2020 Erfgoed Brabant