Het nieuwe Turfschip van Breda

In 2014 nam Marcel Vos het initiatief het waargebeurde verhaal van een heus Paard van Troje in Breda onder de aandacht te gaan brengen. Hij deed onderzoek en bedacht het plan om het Turfschip opnieuw te gaan bouwen voor toeristen in Breda en West-Brabant. Het is immers niet alleen een verhaal van Breda, maar ook van bijvoorbeeld Etten-Leur en Zevenbergen.

De List
Om ieders geheugen wat op te frissen: In 1585 was de 80-jarige oorlog in volle gang en Breda was bezet door de Spanjaarden. De vader des vaderlands; Willem van Oranje bedacht een plan om Breda te heroveren door soldaten in een schip te verstoppen en dat als een soort van Paard van Troje binnen de muren van het Kasteel van Breda te laten varen. Helaas werd Willem vermoord en het enige dat resteerde was de brief aan zijn zoon met de details van het plan. Vijf jaren later voerde zijn zoon graaf Maurits de List uit door 75 soldaten in het ruim van een Turfschip te verstoppen en middels een barre 3-daagse tocht vanaf Zevenbergen naar Breda te manoeuvreren. Het lukte! Ondanks veel tegenslagen. Het was verschrikkelijk koud en de door het garnizoen Italiaanse soldaten bestelde schip met Turf werd gretig binnen de muren van het Kasteel gehaald. ’s Nachts kropen de verkleumde en verkrampte Nederlandse soldaten uit het ruim van het Turfschip om de bezetters te overvallen en te verdrijven. Dit waren in feite de eerste Mariniers van Nederland en wellicht van de hele Wereld! Graaf Maurits stond met zijn leger van ‘Staatse Troepen’ aan de poort van Breda te wachten tot die open ging en de verdere herovering van Breda was een feit. Nog belangrijker, de List was geslaagd! Vanwege de verrassing vielen aan Nederlandse zijde slechts twee doden. De Spaanse garnizoensaanvoerder werd vanwege het verlies van Breda in Brussel onthoofd.

Stand van zaken
Dit is een verhaal met potentie en een kans voor Breda om zich zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten. Omdat de bouw van het schip enkele jaren gaat duren is het idee om van de bouwlocatie een attractie op zich maken en is er inmiddels contact gezocht met de NHTV en andere partijen om een 360 graden-Virtual Reality film te gaan maken die de bezoekers tijdens de bouw op Oculus Rift brillen kunnen bekijken. Toeristen gaan zo terug naar de 16e eeuw en kunnen de voorbereiding, de barre tocht en de herovering van Breda in levende lijve meemaken. Ook zijn er mogelijkheden om met dit een verbinding tussen het Bredase Museum en het MOTI. Het project was een van de 74 ingediende projecten voor de Brabantse Erfgoedprijs 2015. Het project heeft inmiddels 600 likes op de Facebook pagina en er zijn gesprekken met diverse instanties binnen de Cultuur- en Erfgoed sector. Er wordt ook gewerkt aan een onderwijs programma van onderbouw tot bovenbouw om het verhaal van ‘de List’ vanaf de prille jeugd weer bekendheid te geven en de toeristische en creatieve sector te stimuleren. Vanaf 2019 gaat het Kasteel van Breda dus wekelijks op de Spanjaarden worden veroverd!

Financiering
Het hele plan gaat meer dan een half miljoen euro kosten. Voor de financiering heeft Vos een combinatie van eigen geld, de betrokken Gemeentes, de Provincie en sponsoring door West-Brabantse bedrijven in gedachten. Daarvoor wordt in de herfst van 2016 een benefietgala voor bedrijven en gemeentes georganiseerd. Verder kunnen 75 particulieren zich voor €1.000,- pp ‘inkopen’ als soldaat van Maurits om de tocht en de verovering van het Kasteel op de jaarlijkse Nassaudag te herbeleven.

Inmiddels is ook in januari de website live gegaan: www.turfschipvanbreda.nl. Daar staat het plan en alle updates staan op de Facebookpagina. Geïnteresseerde partijen kunnen rechtstreeks met Marcel Vos contact opnemen. Dat kan via Facebook, via de website en ook door te mailen naar: marcel@vos-nbd.nl. Je like op Facebook wordt natuurlijk gewaardeerd.

©2020 Erfgoed Brabant